Опублікували мапу найпопулярніших дитячих книжок за країнами

 

Оглядачі британського онлайн-магазину склали список найпопулярніших у більшості країн світу дитячих книжок.

Для формування рейтингу враховували інформацію з Вікіпедії (а саме англомовні статті про дитячих письменників кожної країни-учасниці списку) і з Goodreads.

До уваги брали рейтинг, кількість оцінок та кількість рецензій на сайті станом на квітень цього року. Для кожної країни визначили найпопулярнішу з двадцятки книжок з найвищими оцінками користувачів. У список увійшли книжки 196 країн світу.

Мотивом створення добірки стало розуміння, що малий відсоток дитліту перекладають англійською.

Більшість творів зі списку вперше вийшли у другій половині двадцятого чи у двадцять першому столітті. Винятки − «Ніч перед Різдвом» Вальтера Соера та Еріха Костнера (1823 року, Німеччина), збірка казок Ганса Крістіана Андерсена (1830-ті роки, Данія) і «Канцелярія» Марсели Паз (1947, Чилі).



Європа

 Укладачі списку визнають, що неважко здогадатись про найпопулярнішу книжку Великої Британії, це − «Гаррі Поттер і смертельні реліквії».


«Тоді як щодо дитячої класики 1966 року з України? «Таємний агент Порча та козак Морозенко. Таємниці лісею «Кондор» (частина «Дивовижних пригод у в лісовій школі») − це веселі історії про зайчика, їжачка та їхніх однокласників. Автор Всеволод Нестайко має загальнонаціональне визнання в Україні і навіть власний дудл», − підкреслили оглядачі.

 

У сусідній Польщі найрейтинговішою книжкою визначили історичний роман «Біжи, хлопче» Урі Орлєва, у Словаччині − «Жабенятко» Людмили Повдяворинської, у Румунії − «Снігові крила» Константіна Чіріти, в Угорщині − «Гарно відповідай, якщо запитують» Еви Яніковшки, у Росії − «Дівчинка з землі» Кіра Буличова. Молдови та Білорусі в списку немає.

В Італії найпопулярнішим досі залишається Джанні Родарі з «Історіями по телефону», подібно і в Фінляндії Туве Янсон з її «Хто розважить малятко?», а у Швеції все ще популярна Астрід Ліндґрен з її циклом «Еміль з Льонеберги». Несподівано у Франції лідером став сучасний розвивальний артбук «Натисніть тут» Ерве Тулле.

Список склав онлайн-магазин іграшок TheToyZone, який створили минулого року у Великій Британії.

Книжкова мережа Goodreads заснована 2006 року. Щомісяця її відвідують до 20 млн користувачів. Доступ до сайту можливий також з профілів на Twitter, Pinterest, Facebook. Кожен користувач може не лише вільно зареєструватися сам, а й зареєструвати улюблені книжки, які потраплять у його бібліотечний каталог і перелік рекомендованої літератури для друзів. Щороку мережа складає свій список найпопулярніших видань.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла