Найстаріший глобус у світі – без Америки. Behaims Erdapfel – Земне яблуко

 

6 жовтня 1459 року народився Бегайм Мартін – німецький науковець, негоціант (купець, підприємець) і мореплавець. Творець найстарішого із збережених до наших днів глобуса, відомого під назвою Земне яблуко.

Чим знаменитий стародавній глобус Бегайма, хто, коли, і де його створив, а також кому прийшло в голову створити Землю круглою?


Приблизно в 1492 році Мартін Бегайм репрезентував світу перший глобус, який представляв собою металеву кулю діаметром 507 міліметрів.

Глобус Бегайма , прозваний «Земним яблуком» ( німецькою –  Behaims Erdapfel) знаменитий тим, що це перша модель Землі, на ньому є досить точна карта Європи, Азії та Африки. Західної Африки і Америки на глобусі немає, оскільки в ті часи вони просто не були відкриті. Багато сучасників помилково дотримуються думки, що Мартін Бегайм прославився тим, що першим припустив, що Земля має форму кулі. Але насправді це припущення було висловлено ще Піфагором в VI столітті до нашої ери.


Чим знаменитий глобус Бегайма:

Це перший глобус який зберігся;

Це глобус з екватором і меридіанами;

На глобусі є відомості про давнє життя і астрономію;

Присутні основні континенти;

Не, зважаючи, на свій вік – 525 років глобус обертається, і прекрасно зберігся.

З давніх часів  глобус Бегайма знаходиться в Нюрнберзі, в Німецькому національному музеї (Germanisches Nationalmuseum).  Напис-присвята біля південного полюса свідчить, що глобус виготовлений в 1492 році на замовлення міської ради. Але насправді, за існуючими документами, він був виготовлений в 1493—1494 роках і міська рада тільки в 1494 році заплатила за його створення.

В Інтернеті можна знайти карти з цього глобуса, за якими досить чітко видно, на якому етапі перебувало людство в XV столітті. Також на глобусі є велика кількість написів, це справжній план тексту з посиланнями на історичні відкриття, наприклад, на Марко Поло. Згадка цього мандрівника, до речі, може свідчити про те, що дата виготовлення глобуса сильно занижена. Вчені схиляються, що глобус Бегаймом насправді був виготовлений в 17 столітті, а то і в більш пізній період. З іншого боку, написи могли зробити пізніше.


Пропорційність карти глобуса Бегайма не відповідає дійсності. Однак, на глобусі присутній екватор і меридіани, форма Європейського континенту більш-менш відповідає реальному. Для того часу це був великий прорив, не дивно, що німці дуже пишаються своєю знаменитістю.

Сам по собі експонат викликає дуже трепетне почуття, особливо, якщо уявити, скільки рук відомих людей торкнулися цього Земного Яблука. Крім того, потемнілий глобус виглядає як справжній витвір мистецтва, та й спосіб виготовлення викликає велику повагу.

Звичайно, можливо, до глобуса Бегайма існували інші аналогічні моделі Землі в формі кулі, але до наших днів зберігся саме зазначений примірник. У багатьох сучасних музеях встановлені копії цього глобуса. Також кожен бажаючий може купити копію глобуса Бегайма для свого будинку, або зменшену мініатюру як сувенір.

Деякі парапсихологи схильні дотримуватися думки, що цей глобус має якусь магічну силу. Тим більше, що на ньому зображені частково знаки Зодіаку.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла