Натураліст милістю Божою, блискучий літератор, невтомний мандрівник, непримиренний борець за збереження зникаючих тварин

 

65 років тому світ побачила книга «МОЯ СІМ'Я ТА ІНШІ ЗВІРІ"» (англ. My Family and Other Animals) — автобіографічний роман письменника-анімаліста, зоолога Джеральда Даррелла,. За свідченням Джекі Даррелл, першої дружини письменника, книга була написана в 1955 році в Борнмуті. Перша публікація відбулася в 1956 році у видавництві Rupert Hart-Davis Ltd і мала великий успіх. І це  невипадково. Адже лише людина, залюблена у тваринний світ, могла з таким захопленням і добрим гумором написати про звірів, які періодично з’являлись у великій родині Джеррі.


Все почалося 7 січня 1925 року в далекій і тоді ще, багато в чому, казковій Індії в місті Джамшедпур. Джеральд Малкольм став четвертою дитиною в родині інженера-будівельника Семюеля Даррелла і Луїзи Флоуренс.

    З  дворічного віку Джеральда захопила свого роду «зооманія»,    мати Джеральда навіть стверджувала, що першим словом незвичайного хлопчика було не «мама», а «zoo» ( «зоопарк» в перекладі з англійської).


 

  З того часу Джеральд постійно набивав свої кишені всілякими коробками із різнокаліберною живністю. Вже в 6 років він розповідав матері, що буде жити серед звірів в красивому, але невеликому будинку. Все потім так і сталося.


А поки маленький хлопчик всі дні проводив на вулиці, спостерігаючи за життям «братів наших менших». У школі його вважали недієздатним і ...мама вирішила, що вони обійдуться домашніми вчителями.

Після смерті батька сім'я переїхала до Англії, а через сім років – за порадою старшого брата Джеральда Лоуренса – на грецький острів Корфу.


У 1939 році, з початком Другої світової війни закінчилось безхмарне життя Дарреллів серед виноградників і оливкових гаїв Корфу. Вони повернулись на береги туманного Альбіону, де чотирнадцятирічний Джеррі почав заробляти в маленькій зоологічній крамниці в Лондоні.

   

     Початком дорослої кар’єри Джеральда Малкольма став зоопарк Уіпснейд в Бедфордширі.   Це сталось відразу після війни, Даррелл влаштувався у зоопарк на роботу простим помічником служителя, він про це говорив: «хлопчиком на позверюшках».

    Працюючи в зоопарку, Джеральд почав збирати «досьє» про рідкісні і зникаючі види. До речі, це було за двадцять років до появи Міжнародної Червоної книги.


У 1947 році, коли йому виповнилось 22 роки він організував дві експедиції – в Камерун (1947-1949)  і Британську Гвіану (1950). Ці експедиції прибутку не принесли, і на початку 50-х років Джеральд залишився без засобів до існування і роботи.

Старший брат Джеральда – Лоуренс Даррелл, поганого не порадить, він пропонує взятися за перо. За словами старшого брата: «Англійці обожнюють книги про тварин».



Світу Даррелл подарував більше 30  книг про тварин, деякі з них увійшли в шкільні програми навчання в багатьох країнах світу, й зняв 35 фільмів.

І все ж головною заслугою Джеральда Даррелла залишиться створений ним в 1958 р на острові Джерсі (Великобританія) зоопарк . На базі якого в 1963 році був започаткований Джерсійський фонд збереження диких тварин.


Сьогодні в зоопарку на площі в 32 га розміщено понад 1,5 тис. тварин, понад 100 рідкісних видів, кілька лабораторій

( дієтологічна, ветеринарна, етологічна), кілька спеціалізованих центрів (по розведенню рептилій, птахів, нічних тварин, мавп), центр освіти для школярів, зоомузей.

Це й було основною ідеєю Джеральда Даррелла. Не створювати звичайний зоопарк для комерційних цілей, а зберегти і по можливості розмножити і врятувати рідкісні види тварин.


Даррелл залишив чудові книги, які передають його особливе, іронічне і тепле ставлення до всього живого на планеті. Він вчив милосердю і доброті.

     Якось, літературний додаток до газети «Таймс» написав: «Якби звірі, птахи і комахи могли говорити, можливо, однією з перших своїх Нобелівських премій вони удостоїли б містера Даррелла».

Вікторина за книгою Джеральда Даррелла «Моя сім’я та інші звірі»   

Позначте серед запропонованих відповідей правильну.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла