Найстаріший діючий до теперішнього часу парламент. Цікаві факти про парламентаризм

 

Альтинг (ісл. Alþingi) – однопалатний парламент Ісландії.

Парламент Ісландії – альтинг – вважається найстарішим парламентом в Європі. Він був створений аж в 930 році. Спочатку його відвідували вожді племен, що проживали на острові. Засідання проводилися щорічно протягом двох тижнів в середині червня.



Місцем розташування парламенту Альтинга в ті часи стала лавова долина Тінгвеллір, яка знаходиться на відстані 40 км від Рейк'явіка.

У долині Тінгвеллір розташоване найбільше озеро в Ісландії, що носить назву Тінгваллаватн, на краю якого стоїть скеля Льохберг. У перекладі з ісландського її назва означає «скеля закону». Саме з цього місця зачитувалися закони і виголошувалися промови.



Цікаво, що спочатку альтинг виконував 2 основні функції: законодавчу і судову, а вже згодом він став мати і інші функції, властиві сучасним парламентам. У 1000 році більшість присутніх на альтингу «парламентаріїв» висловилися за прийняття християнства.

Частковий опис альтингу можна знайти у книжці Тіма Северіна «Дитя Одіна».



З XII століття протягом декількох століть Ісландія була колонією спочатку Норвегії, потім Данії. З 1800 по 1845 рік альтинг взагалі не діяв. Самостійною державою Ісландія стала тільки в липні 1944 року. Тоді і альтинг став справді незалежним, постійно діючим парламентом Ісландії.

Що стосується структури парламенту, то спочатку альтинг був двопалатним органом і таким він залишався аж до 1991 року, коли в конституцію країни була внесена відповідна поправка. З 1991 року по сьогоднішній день альтинг є однопалатним парламентом, дуже нечисленним, в його склад входять лише 63 депутати.

Цікаво, що деякі закони, прийняті депутатами ще стародавнього альтингу, діють і понині. Наприклад, кінь, вивезений за межі острова, має квиток тільки в один кінець. Повернутися назад він не може. Таке рішення прийняли ісландські парламентарії в 982 році, щоб уникнути завезення тваринами будь-яких інфекцій з материка.



У наш час велична будівля парламенту Альтингу розташована в центрі столиці Рейк'явіку на площі Ейстурветяюр. Засідання проходять тут з 1844 року.

Парламент являє собою двоповерхову будівлю, побудовану  з сірої цегли. Особливий затишок йому надають вікна напівкруглої форми. Будівлю прикрашено барельєфами духів, які вважаються покровителями Ісландії – це орел, дракон, бик і велетень з палицею. Ці ж символи містяться і на гербі країни.



Перед будівлею парламенту Ісландії лежить розколотий камінь «Монумент громадянської непокори», на якому написано наступне: «Якщо уряд порушує права людей, то повстання – їхнє священне право і обов’язок».

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла