У Мілані відкрили читальну залу імені Вікторії Амеліної

 

Читальна зала міланської бібліотеки Gallaratese тепер має ім'я української письменниці Вікторії Амеліної. Ініціатива належить головному редактору видання Linkiesta Крістіану Рокка. Мерія Мілану відповіла на заклик головного редактора Linkiesta й одразу знайшла відповідну бібліотечну залу, варту імені Вікторії Амеліної.

У самому виданні зазначили, що це був "політичний вибір, який має велике символічне значення", оскільки Вікторія активно виступала на захист прав людини й документувала російські воєнні злочини.

Бібліотека Gallaratese — це людний публічний простір, де знаходять для себе місце всі ті, хто прагне отримати додаткові знання. На книжкових полицях зберігається якісна підбірка українських текстів та текстів про Україну.



У залі встановили меморіальну дошку. Церемонію відкриття зали відвідав заступник міського голови Мілана з питань культури Томмазо Саккі. Після нього свою промову про Вікторію та її вклад у розвиток української культури виголосив Крістіан Рокка. Подруга Вікторії та її італійська перекладачка Ярина Груша прочитала уривок з другого роману Амеліної «Дім для Дома» італійською та один з останніх віршів Вікторії, перекладений на італійську та в оригіналі українською.

Українською та італійською також читала вірші Вікторії Амеліної активістка Світлана Ткаченко. Ярина Груша подарувала бібліотеці український примірник роману «Дім для Дома».

Під час події відвідувачі подивилися відео, відзняте італійським письменником Паоло Джордано, в якому Катерина Михаліцина поділилася особистими спогадами про Вікторію.

 

Вікторія Амеліна — українська письменниця та громадська діячка.

У 2014 році вийшов її дебютний роман "Синдром листопаду, або Homo Compatiens". Книжку обрали в десятку найкращих прозових видань за версією премії "ЛітАкцент–2014". Наступного року роман перевидали, і він увійшов до короткого списку Премії Валерія Шевчука.

У 2021 році Вікторія стала лавреаткою літературної Премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського. Того ж року заснувала Нью-Йоркський літературний фестиваль, що відбувався в селищі Нью-Йорк у Бахмутському районі Донецької області.

Амеліна загинула від важких поранень, які отримала внаслідок російського удару по Краматорську 27 червня.

У березні 2024 року Вікторія Амеліна та британський письменник Салман Рушді отримали Премію Норвезької асоціації письменників за свободу слова (Den norske Forfatterforenings ytringsfrihetspris).


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля