Музей жаб у Польщі

 

Жаби можуть не тільки душити, а й надихати, адже цих земноводних у світі налічується понад 500 видів. Найбільша у світі жаба досягає довжини 32 см – це жаба-Голіаф. Найменша – листова – її розмір всього 2 см. У Польщі є унікальний музей жаб, який відкриває різновиди та спосіб життя цих маленьких істот.

Ставлення людини до земноводних дуже різне, але більшість відчуває огиду до жаб. Хтось вірить, що ці істоти, якщо до них торкнутися, залишають на тілі людини бородавки. Де закінчується вигадка та починається правда про земноводних? Навіщо природі та людям жаби? Скільки їх існує на Землі та де вони поширені? Чи є серед них отруйні? На ці та інші запитання можна дізнатися відповідь в унікальному Музеї жаб у Польщі.

Міні-музей жаби ((Mini) Muzeum Żaby) знаходиться у гміні, яка називається Жаб’я воля. Жаби відіграють екологічно важливу роль у цій місцевості, тому й назву гміна отримала на їхню честь. Доїхати до музею не складно, адже з Варшави до гміни лише 32 кілометри.


Музей жаби заснували 21 травня 2007 року. Житель гміни Жаб’я воля Анджей Єндрих запропонував місцевому громадському центру свою приватну колекцію із близько 200 фігурок та виробів у формі жаб чи з їхнім зображенням. Держава виділила кошти на створення музею, а влада гміни надала приміщення, вітрини та забезпечила догляд за колекцією. 



Завдяки підтримці біологічного факультету Варшавського університету на виставці представлені й наукові дані про головні види жаб у світі.


Своєю діяльністю музей викликав неабиякий інтерес серед місцевих жителів та туристів, які збираються на „Dni Żabiowolskich”. Відвідувачі, які хоч раз побували в Музеї жаб, почали поповнювати колекцію власними екземплярами від однієї до кількох десятків штук. Частина експонатів перебуває у позиці та підлягає поверненню. 




У музеї можна побачити колекцію фігурок жаб із різноманітних матеріалів (скло, метал, пластик, напівдорогоцінне каміння, дерево, порцеляна тощо).



Деякі з них нагадують людей або відображають сценки з людського життя з відповідними атрибутами.




Серед експонатів — жаби , надіслані з усього світу, наприклад, з Австралії. А ще в музеї є цінні книжки, зокрема примірник першого польського видання довідника про жаб 1926 року, ілюстрації та ілюстровані науково-популярні тексти.


На сьогоднішній день Музей жаби налічує понад 3,2 тисячі експонатів та має одну з найбільших колекцій жаб у Польщі.

Відвідування музею безкоштовне.

 

 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля