Для захисту здоров'я кожного, захищайте права кожного. День «Нуль дискримінації»

 

Вже десятий рік поспіль у всьому світі  1 березня  відзначається Zero Discrimination Day, або  День нульової дискримінації. Ініціатором організації Дня боротьби з дискримінацією виступили ЮНЕЙДС – Об’єднана програма Організації націй за ВІЛ/СНІД.

День боротьби з дискримінацією або День нульової дискримінації заснований ООН. Стартом стала боротьба зі СНІДом і дискримінацією, пов’язаною з хворобою.



Засновники нової дати спочатку намагалися привернути увагу до проблем людей з ВІЛ та СНІД. І тоді йшлося не тільки про проблеми лікування або пошуку медикаментів для порятунку хворих, але і про те, що незнання оточуючими симптомів та особливостей цієї хвороби породжували тваринний страх здорових перед хворими. І цей страх трансформувався в особливе, нездорове ставлення до хворих з ВІЛ та СНІД. Він проявляється в огиді, спробі ізолювати інфікованих людей, роблячи їх ізгоями. Все це обмежує доступ хворих до медичного обслуговування і негативно позначається на їх лікуванні.

День боротьби з дискримінацією започаткували, аби нагадати, що кожна людина має право на гідне життя незалежно від статі, віку, національної чи етнічної приналежності, зовнішності, професії, вірування, фізичної особливості тощо.


Дискримінація, на жаль, ще досить поширена в світі. Наприклад, тільки в чотирьох із десяти країн світу рівна кількість хлопчиків і дівчаток ходять до школи.

Мільйони жінок і дівчат, які зазнали акти насильства та жорстокого поводження в різних регіонах, так і не можуть здійснювати свої права чи отримати доступ до послуг у сфері охорони здоров’я, освіти або зайнятості.

Дискримінації в сфері праці, шкіл і медико-санітарної допомоги, інших соціальних інститутів знижують здатність людей брати участь у життєдіяльності суспільства, забезпечувати свої сім’ї та піклуватися про них. Наприклад, у деяких країнах застосовували різні форми обмежень на в’їзд, перебування та проживання людей, що живуть з ВІЛ. Правове та соціальне середовище в подібних регіонах досі не в змозі подолати стереотипи дискримінації людей з ВІЛ.

У нашому суспільстві дискримінації нерідко зазнають люди з інвалідністю, у т. ч. й діти. Їх можуть виключати з майже кожної сфери життя (освіта, доступ до інформації, працевлаштування тощо).


В основі дискримінації часто лежить страх, дезінформація та опір невідомому. Підвищення обізнаності та діалог про дискримінацію - це спосіб зрозуміти та розвинути терпіння стосовно інших. Кожен з нас можете змінити ситуацію: на індивідуальному, місцевому чи національному рівнях. Важливо говорити про ситуації, де є будь-яка несправедливість, або будь-які інші проблеми з рівністю.



Захист прав кожної людини – це наш спільний обов'язок. Кожен може зіграти свою роль у припиненні дискримінації.

Щороку Організація Об’єднаних Націй визначає особливу тему для того, аби відзначити цю дату. 


Гасло 2024 року: «Для захисту здоров'я кожного, захищайте права кожного». Але незмінним залишається те, що люди по всьому світу можуть висловити свою підтримку у соціальних мережах через малюнки, фотографії, аудіо та відео під хештегом #zerodiscrimination.

У своїх дописах та фото можна також використовувати образ метелика, адже він є символом цього дня як те, що перетворюється. А всі ми хочемо, щоб одного дня наш світ перетворився на місце з нульовою дискримінацією.

1 березня - день без дискримінації людей за будь-якою з ознак: за віком, гендером, сексуальною орієнтацією, расою, економічним статусом, станом здоров'я тощо. Це день, коли кожен з нас може стати тією силою позитивних змін, щоб отримати новий світ рівності та щастя.

 

 

 







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля