Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації

 

21 березня відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН 1966 року як застереження людству від трагічних наслідків ненависті на расовому ґрунті та нагадування про імперативний обов’язок протидіяти расовій дискримінації.

Відповідний День визначений в честь вшанування пам’яті людей, загиблих від рук поліції під час демонстрації, що відбулася 21 березня 1960 року в Шарпевілі (Південно-Африканська Республіка). Учасники цієї мирної демонстрації хотіли висловити свій протест проти законів режиму апартеїду, які вимагали обов’язкову паспортизацію африканців у Південно-Африканській Республіці.

Наразі одним з найбільш дискримінованих процесів є факт окупації території України росією, що є прямим порушенням норм міжнародного права, зокрема, прав людини на етнічному та національному ґрунті.

Положеннями Конституції України чітко визначено, що усі люди є вільні і рівні у своїй гідності та правах. Права і свободи людини є невідчужуваними та непорушними, а також громадяни України мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Водночас, пунктом другим частини першої статті 1 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» визначено, що дискримінація — ситуація, за якої особа та/або група осіб за їх ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, віку, інвалідності, етнічного та соціального походження, громадянства, сімейного та майнового стану, місця проживання, мовними або іншими ознаками, які були, є та можуть бути дійсними або припущеними (далі - певні ознаки), зазнає обмеження у визнанні, реалізації або користуванні правами і свободами в будь-якій формі, встановленій цим Законом, крім випадків, коли таке обмеження має правомірну, об’єктивно обґрунтовану мету, способи досягнення якої є належними та необхідними.

Тож, чинне законодавство України, адаптоване під норми міжнародного права, визначає на імперативному рівні та забезпечує боротьбу із дискримінацією, передбачаючи та гарантуючи рівне ставлення до різних людей.

Україна дотримується принципів безбар’єрної політики, гуманізму та верховенства права, не обмежуючи народи різних національностей, які проживали та проживають на території України, на відміну та всупереч військовій агресії з боку рф, котра продиктована псевдо спеціальною військовою операцією з чітким наміром провести денацифікацію України,

         Політика безбар’єрності в Україні — це, перш за все, філософія суспільства без обмежень, в якому ми всі разом створюємо можливості для кожного, будуючи при цьому могутню та незалежну державу, котра виборює захист прав людей всіх національностей та всіх держав світу.

Україна — держава без бар’єрів!

Джерело: https://www.kspu.edu/PublisherReader.aspx?newsId=16885




Куди звертатись для захисту від дискримінації?

Питання боротьби з дискримінацією віднесені до повноважень Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, який здійснює парламентський контроль за додержанням конституційних прав і свобод людини та громадянина на території України.

Письмові звернення до Уповноваженого можна надсилати за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;

на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.u

Крім того, з метою здійснення моніторингу, реагування на порушення прав і свобод людини і громадянина можна зателефонувати на гарячу лінію Уповноваженого ВРУ з прав людини 0-800-501-720 та до Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини 044-299-74-08.

«Саме росія, країна-терорист, знищує українців лише за те, що ми українці, примусово переміщує і депортує наших дітей, вдається до репресій представників корінного народу на Кримському півострові.

Україна завжди дотримувалася і дотримується принципів гуманізму та верховенства права, не обмежуючи в правах народи різних національностей, які проживають на нашій території. Рівність і справедливість для всіх – це фундаментальна цінність демократичного світу, в якому немає місця жодній дискримінації - будь-то расовій, етнічній або національній. Тому всі її прояви мають суворо присікатися, а винні - нести відповідальність», -  сказав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля