4 жовтня - Всесвітній день захисту тварин

 

Ідея Всесвітнього дня захисту тварин була вперше проголошена німецьким письменником та зоозахником Генріхом Циммерманом. Він організував вперше громадські зібрання з цієї нагоди 24 березня 1925 року у Берлінському палаці спорту, яке, за деякими даними, відвідало понад 5 000 осіб. А вже у 1931 році міжнародний конгрес прихильників руху захисту прав тварин, який проходив у Флоренції (Італія), одноголосно ухвалив пропозицію оголосити 4 жовтня Всесвітнім днем тварин.

Дата проведення Дня тварин була вибрана на честь дня пам’яті відомого католицького священика Франциска Ассизького, померлого 4 жовтня 1226 року, котрий вважається в католицькій культурі покровителем тварин. За багатьма легендами, святий міг спілкуватися з тваринним світом.

В Україні День захисту тварин святкується, починаючи із 2000 року. А в 2006 році в нашій країні був прийнятий «Закон про захист тварин від жорстокого поводження», який захищає право всіх тварин на життя.


Згідно зі статистикою, щогодини на Землі зникає три види тварин. Багато із них потребує охорони, оскільки знаходиться на межі повного зникнення. До Червоної книги України занесене 542 види тварин.

На теперішній час актуальною є проблема впливу війн та конфліктів на тварин. Під час війни та бойових дій тварини також стають жертвами. Вони можуть бути виселені зі своїх природних середовищ, поранені, залишені без доступу до корму та води.

В Україні, після повномасштабного вторгнення рф у 2022 році, багато сімей, які втікали зі своїх домівок через бойові дії, не мали можливості забрати своїх домашніх улюбленців з собою. Це призвело до того, що тварини залишилися без притулку, їжі та догляду. В районах, де ведуться бойові дії, зруйновано житлові будинки, ферми, зоопарки… Ускладнено доставку корму та води для тварин. Бойові дії змінили природні середовища існування диких тварин, що призвело до їхнього переміщення, стресу та, в деяких випадках, смерті.

Для України важливо не тільки дбати про людей, але й пам'ятати про беззахисних тварин, які також потребують захисту та допомоги. Після завершення бойових дій в Україні потрібна буде велика робота з реабілітації та реінтеграції тварин, які постраждали від війни.

Важливою частиною захисту тварин під час війни є співпраця між організаціями гуманітарної допомоги та тими, хто стежить за правами тварин, для забезпечення їхньої безпеки та добробуту в умовах конфлікту.

 


Всесвітній день захисту тварин - це заклик до дії для любителів тварин, активістів та організацій, що займаються захистом тварин, по всьому світу. Цей день покликаний підвищити обізнаність про незліченну кількість видів тварин, що населяють нашу планету, та підкреслити необхідність співчутливого і гуманного ставлення до всіх тварин. Незалежно від того, чи є вони домашніми улюбленцями, дикими мешканцями або мешканцями ферм, кожна тварина робить значний внесок в екологічний баланс і збагачує наше життя в унікальний спосіб.

Всесвітній день захисту тварин також нагадує нам про важливість створення мирного світу, в якому всі живі істоти можуть жити без страху та насильства.

Пам’ятайте, що всім братам нашим меншим потрібна турбота, ласка і ваша любов.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Бернська конвенція і авторське право

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі