Премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського повертається

 

Податися на неї можуть українські письменниці та письменники віком до 40 років. Переможець отримає 5000 євро і піврічну стипендію в Польщі.

Літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського повертається після кількарічної вимушеної перерви.

Премію, засновану Польським інститутом у Києві у 2007 році, вручали раз на два роки. Востаннє 2021 році, ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Тоді переможницею стала Вікторія Амеліна.

Цього року премія повертається. Її вручатимуть вже вдев’яте.  

Премію може отримати українська письменниця чи письменник віком до 40 років  за послідовність у реалізації творчого шляху, інноваційність форми та універсалізм послання. Польсько-українське журі звертатиме увагу на прозову україномовну творчість авторки/автора, що порушує актуальні теми, змушує до рефлексії, розширює знання про інші культури.

 

Висувати кандидатів на присудження премії можуть приватні особи, а також видавництва, українські та іноземні культурні інституції, творчі об’єднання. Кожна інституція або особа має право висунути одного кандидата.

Заповнені українською мовою аплікаційні форми, розміщені на сторінці Польського Інституту у Києві, приймаються до 31 жовтня 2024 року на електронну адресу:

nagroda.j.c.korzeniowski@instytutpolski.pl

Лауреат премії отримає:

– диплом;

– грошову нагороду в розмірі 5000 євро;

– піврічну стипендію в Польщі в рамках програми «Gaude Polonia»,  координатором якої є Національний центр культури (Партнер Премії).

Урочисте вручення Премії відбудеться у грудні 2024 р. у Києві.

Лауреатами премії в попередні роки були Тарас Прохасько, Сергій Жадан, Наталка Сняданко, Таня Малярчук, Софія Андрухович, Катерина Калитко, Артем Чех та Вікторія Амеліна.

Мета нагороди: вшанувати постать Джозефа Конрада, зокрема:

а) нагадати про видатного письменника і наголосити, що його постать є символом пан’європейської, польсько-українсько-британської культурної спадщини;

б) привернути увагу українських еліт до українського коріння поляків, котрі здобули світове визнання;

г) підкреслити роль Польщі як країни, що високо цінує творчі досягнення сучасних українських письменників у контексті спільної польсько-української культурної спадщини.

Джозеф Конрад, при народженні Юзеф Теодор Конрад Коженьовський англійський письменник польського походження. Вважається одним із найвидатніших англійських прозаїків. Народився в Бердичеві, нині Житомирська область, Україна.

Детальну інформацію про премію читайте: https://instytutpolski.pl/kyiv/2024/09/20/open-call-літературна-премія-ім-джозефа-конр/

 

 

 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Бернська конвенція і авторське право

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі