Чому День молоді – 12 серпня, а не останню неділю червня

 

У світі Міжнародний день молоді святкують12 серпня ще з 2000 року, бо таке рішення ухвалила Генеральна Асамблея ООН у 1999 році.

То чому ж в Україні День молоді до цього року святкували в останню неділю червня? Може, це якась давня традиція або щось визначне трапилося в цей день?

День молоді відзначали в останню неділю червня відповідно до указу президента України від 22 червня 1994 року. Так, цей указ давніший від ухвали Генасамблеї ООН.

Але чому саме остання неділя червня? І хто ще святкує День молоді у цю дату?

Виявляється, що окрім як в Україні, наприкінці червня День молоді відзначали лише у Російській Федерації, Узбекистані та Республіці Білорусь. Дивна була компанія, чи не так?

Свято в останню неділю червня було запроваджено в СРСР як «День радянської молоді» Указом Президії Верховної Ради Радянського Союзу «Про встановлення Дня радянської молоді» від 7 лютого 1958 року.

Основні завдання щодо відзначення цього свята були покладені на Всесоюзний Ленінський Комуністичний союз молоді (ВЛКСМ, ох, ці страшні абревіатури).

Дуже не хочеться асоціювати наш День молоді з неприємним пережитком минулого.


2021 року, з огляду на ініціативи молодіжних організацій та на підтримку інтеграції до Європи День молоді в Україні перенесли на 12 серпня. Згідно з указом президента, українці відзначатимуть це свято разом з усім світом у Міжнародний день молоді.

На сьогоднішній день, ООН пропонує відзначати це свято, щоб об’єднувати молодь всієї планети для збереження їхнього майбутнього, багатств природи, сімейних цінностей, обміну корисною інформацією про ведення здорового способу життя та виховання майбутнього покоління та щоб привернути увагу до актуальних проблем молодих людей.


Міжнародний день молоді зосереджується на побудові кращого світу для дітей і молоді, заохочує розвиток креативного мислення задля кращого майбутнього. А ще у кожного МДМ своя тематика.

У 2021 – це «трансформація харчових систем: молодіжні інновації для людського та планетарного здоров’я», адже ООН розуміє, що харчування це перш за все про якість життя у всьому світі.

Свято в останню неділю червня в нашій ментальності – це день, коли проводяться фестивалі, вечірки, тощо. Його гасло – розваги та безтурботність!

А от Міжнародний день молоді – це про участь молоді, про її роль та вплив на усі можливі процеси в творенні позитивних змін на всіх можливих рівнях. Його гасло – мій голос і думка мають бути почуті!

Тут очевидно, що є різниця між радянською молоддю, тою молоддю яка була просто інструментом поширення якихось наративів, і молоддю сучасною, яка здатна реалізовувати свої бажання та вирішувати виклики, які стоять перед суспільством.

 

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла