Історія тисячі паперових журавликів з Хіросіми

 

6 серпня День Хіросіми та Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї.

Сухі цифри статистики, чорно білі архівні фотографії, на яких збережені жахливі рани і руйнування, музейні експонати під склом. І все-таки історія про атомне бомбардування Хіросіми була б неповною, без розповіді про недовге життя Сасакі Садако.

Під час вибуху 2-річна Садако перебувала з мамою вдома, за 1,5 км від епіцентру вибуху. Ударна хвиля викинула дівчинку надвір, але поранень не завдала. Дім Садако повністю згорів, в околицях спалахнули пожежі, тому вони разом з матір'ю побігли до річки. Під вечір дівчинку облив радіаційний «чорний дощ».

 Через деякий час в Хіросімі почало налагоджуватися життя, батьки Садако відновили свій дім і віддали дівчинку до початкової школи. В майбутньому вона мріяла стати викладачем фізкультури.


В 11 років Садако захворіла на легку застуду. На тілі дівчинки з'явилися пухлини, поступово вони збільшувались. Батьки стали водити Садако до лікарні, але пухлини не зникали. Після детальних аналізів лікарі поставили діагноз – лейкемія і повідомили батьку, що вона проживе максимум рік, і її потрібно госпіталізувати. Батько пояснив доньці, що треба лягти до лікарні для лікування пухлин.

Коли однокласники Садако дізналися, що їхня подруга потрапила до шпиталю, вони почали відвідувати її по черзі. Краща подруга Чізуко Хамамото принесла їй листок золотистого паперу і зробила з нього журавлика, нагадавши японську легенду про те, що бажання людини, яка складе тисячу паперових  журавликів, здійсниться. Мріючи одужати, Садако один за одним робила паперових журавликів з будь-якого паперу, який їй вдавалося знайти, і просила про мир на всій планеті.


Тисяча журавликів – це тисяча листків паперу, яких катастрофічно не вистачало в післявоєнній зруйнованій Японії, – вона складала своїх журавликів з усього, що попадалося їй у руку, від паперу шкільних зошитів, до обгорткового паперу і упаковок. Але з часом, слабнучи, Садако робила все менше і менше журавликів – хвороба давалася  взнаки, вона швидко втомлювалася… У результаті, дівчинка встигла зробити лише 644 журавлика,  які були підвішені на нитках до стелі палати, а інших склали її друзі після смерті Садако (25 жовтня 1955).

 

У 1958 році в Парку Миру в місті Хіросіма, неподалік від епіцентру вибуху, була встановлена статуя, що зображує Садако з паперовим журавликом у руках. На постаменті статуї написано: «Це наш плач. Це наша молитва. Мир у всьому світі».

6 серпня, день атомного бомбардування Хіросіми, став для всіх японців днем скорботи, в який вони роблять журавликів і пускають у небо запалені червоні ліхтарики.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла