День чорної стрічки - Європейський день пам’яті жертв сталінізму та нацизму

 

23 серпня в Європі , День пам’яті жертв сталінізму та нацизму, відомий також як День пам’яті жертв тоталітарних та авторитарних режимів ,та  День чорної стрічки (Black Ribbon Day).

Її запровадив Європейський парламент резолюцією від 2 квітня 2009 року про тоталітаризм та європейське сумління. А 3 липня 2009-го Організація з безпеки та співробітництва в Європі ухвалила Вільнюську декларацію, якою підтримала 23 серпня як день пам’яті жертв тоталітаризму та закликала держави-члени підвищити обізнаність про злочини тоталітарних режимів.

Дата 23 серпня обрана не випадково. Саме цього дня у 1939 році нацистська Німеччина та Радянський Союз підписали договір про ненапад, відомий як Пакт Молотова – Ріббентропа. Цей документ зафіксував змову між двома тоталітарними режимами та відкрив шлях до початку Другої світової війни.

У таємному протоколі до цього договору режими поділили сфери впливу в Європі. Їхні домовленості передбачали ліквідацію низки країн – Польщі, Литви, Латвії, Естонії. За тиждень після укладення Пакту, 1 вересня 1939 року, нацистська Німеччина вторглася у Польщу, розпочавши Другу світову війну.

День чорної стрічки, зокрема, був покликаний змінити характерну для країн Західної Європи ситуацію, за якої злочини нацизму були публічно засуджені, тоді як злочини комунізму залишалися поза увагою громадськості.

Позбавлені власної державності та розділені поміж кількох країн, українці змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати своїх братів і сестер.

Ця жахлива війна не оминула жодної української родини. Вона залишила болючий слід у серцях мільйонів, забрала і скалічила чимало невинних життів, стала для нашого народу та усієї Європи нагадуванням про те, як далеко можуть зайти людожерські режими у своєму прагненні нових завоювань.

 

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла