Іноземні автори допомагають українцям

 

Події в нашій країні сколихнули міжнародну спільноту . Нам надають допомогу не лише уряди дружніх країн, але й відомі люди, які активно використовують свою медійність і збирають кошти для постраждалих від війни й на підтримку переселенців.

Не стоять осторонь і письменники, які вливаються в ряди волонтерів та друзів лобістів України у медійному полі.

 Еррі де Лука

Італійський письменник і перекладач, автор книжок «Не зараз, не тут», «Неприкрита природа», «День до щастя», «Риби не закривають очі» та багатьох інших. Романи письменника вже перекладені на 30 мов, серед яких, наприклад, українська, англійська, німецька, іспанська й навіть португальська. Він переклав кілька книг Біблії на італійську, зокрема «Вихід», «Йону», «Екклезіаста» та «Рут».

         Еррі де Лука лауреат численних літературних премій, серед яких The Prix France Culture (1994), The Prix Laure Bataillon (2001), The European Prize for Literature (2013), The European Book Prize (2016) та інших.

У 2020-му році  вийшов український переклад його книжки «Неприкрита природа».

Лука разом зі своїм другом підприємцем привозять гуманітарну допомогу для України. Еррі де Лука ярий пацифіст, а тому везуть в основному дитячі речі, підгузки, інвалідні візки.

 Домінік Дольм’є

Французький видавець, власник видавництва l’Espace d’un instant. Лауреат, а згодом і член журі Фонду Франції, президент журі міжнародного  театрального фестивалю в Скоп’є (Македонія).

Домінік став власником прав на книжку Видавництва Анетти Антоненко «Погані дороги», яку написала Наталка Ворожбит, а також видавав «Гімн Демократичної Молоді» Сергія Жадана.

У знак підтримки України видавець віддав своє помешкання на півдні Франції для переселенців з України.

Також він активно розповідає про російсько-українську війну у Facebook.

 Владимир Арсенієвич

Владимир Арсенієвич — сербський письменник, перекладач з англійської, публіцист і засновник впливової літературної агенції «ККО- КО-ОИ». За роман «У трюмі» був нагороджений найважливішою сербською літературною відзнакою — премією часопису «НІН».

Цей же роман вийшов в Україні у Видавництві ХХІ. Владимир Арсенієвич займається  волонтерською діяльністю , письменник привіз гуманітарну допомогу для Харківської дитячої лікарні.

 Також спільно з українським перекладачем Андрієм  Любкою вони пригнали для Харківщини дві машини швидкої допомоги від «Комітету медичної допомоги в Закарпатті». Одну машину для Дергачівської районної лікарні, іншу — для Близнюківської.

«Одну машину закарпатці напакували медичною допомогою для Близнюківської громади, іншу Владимир навантажив памперсами, дитячим харчуванням та апаратом ШВЛ для Харківської обласної дитячої лікарні. Одне слово — дуже доречна, актуальна й необхідна допомога», — написав і Жадан про волонтерську діяльність письменника та його перекладача.

 Віра Граф-Нестерчук

Українська письменниця, дизайнерка, художниця, яка у 1993 році виїхала з Херсона на роботу до Чехії, згодом до Німеччини, а нині проживає у Швейцарії. Її книжка «Авантюрки на зеленій траві» вийшла у видавництві «Білка».

Волонтерська допомога від Віри розпочалася ще у 2014 році. Вона самостійно збирала кошти та передавала їх до обласного тубдиспансеру на Херсонщині, де комплектувалася медична допомога і відправлялась у зону АТО. Крім того, письменниця передавала й одяг у Херсон та Маріуполь.

У 2015 році в блозі «Кримський бандерівець» Віра познайомилась з волонтером-парамедиком Миколою Будерацьким з Києва. Згодом авторку відзначили за систематичну фінансову підтримку медаллю «За гідність та патріотизм» від Всеукраїнського Об’єднання «Країна».

Ще у 2018 році за співавторства Віри в Києві вийшла книжка «Казки сонячного півострова», яка за допомогою ілюстрацій розповідає про анексію Кримського півострова. Віра викупила майже третину накладу (300 примірників) і передала його благодійним фондам для дітей загиблих воїнів. А завдяки волонтерам Раїсі Шматко та Дані Кузмяк ці книжки передали й у «сіру зону».

З березня 2022 року Віра продовжує власними заощадженнями підтримувати українську територіальну оборону і волонтерську групу «4.5.0».



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла