Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї. День Хіросіми

 

«Якщо людство забуває історію або перестає до неї звертатися, то ми можемо ще раз допустити страшну помилку. Саме тому нам слід продовжувати говорити про Хіросіму», – мер міста – Кадзумі Матсуї.


6 серпня 1945 року американська авіація скинула на Хіросіму атомну бомбу з урановим зарядом, тротиловий еквівалент якої становив близько 20 тисяч тонн.

За годину до бомбардування в намічені райони вилетіли розвідники. Система ППО Японії виявила їх, але через їх нечисленність повітряна тривога, оголошена в Хіросімі, незабаром була відмінена. Не надали протидії повітряному противнику японські винищувачі і зенітна артилерія. 


О 8 годині 15 хвилин після візуального прицілювання з висоти 10 тисяч метрів на Хіросіму була скинута атомна бомба Little Boy, яка вибухнула на висоті 600 метрів.

У результаті нанесеного удару були вбиті, пропали без вісті, померли від променевої хвороби близько 200 тисяч людей. У радіусі чотирьох кілометрів від епіцентру вибуху протягом багатьох годин тривали пожежі. На площі 12 квадратних кілометрів будови були повністю зруйновані, з 90 тисяч будинків знищено 62 тисячі.


Вперше в історії ядерна зброя була застосована проти людей і продемонструвала свою жахливу силу. Колосальних збитків було завдано довкіллю і здоров'ю громадян. Наслідки бомбардувань відчутні й сьогодні. В часи трагедії самого поняття «радіоактивне забруднення» ще не існувало, тому евакуація населення з японських міст не проводилась. Люди, що вижили, здебільшого залишалися у зруйнованих містах, намагалися самотужки відбудувати власне житло. Високу смертність ніхто не пов’язував зі шкідливим впливом радіації. Лише згодом стало ясно, що куди більшу небезпеку несе у собі не сам вибух, а радіація, що лишається після нього.


9 серпня атомна бомба Fat Man була скинута на місто Нагасакі.

6 серпня 1955 в Хіросімі відбулася перша міжнародна конференція за заборону атомної і водневої зброї. А вже в 1985 році південна частина Тихого океану була оголошена без'ядерною зоною.

В пам'ять про таку страшну помилку минулого та в знак відмови від ядерної зброї світова спільнота вирішила відзначати 6 серпня День Хіросіми та Всесвітній день боротьби за заборону ядерної зброї.



У самому місті в цей день щорічно проходить церемонія пам'яті. Як постійне нагадування про страшну трагедію в центрі міста залишився недоторканим шматочок землі – руїни. Тут все так само, як i десятки років тому – руїни, тiнi на стiнах – примари атомної смерті . Тепер ці розвалини називають «Собором атомної бомби».


Під гаслом «Ні - війні і ядерній зброї!» щорічно в Японії організовується «Марш миру». По 13 маршрутах, що зв'язують всі 47 префектур країни, учасники маршу проходять більше 10 тисяч кілометрів і закінчують свою ходу 6 серпня в Хіросімському Парку миру, розташованому навколо епіцентру атомного вибуху.

В 1964 роцi в парку був урочисто запалений вогонь «Миру» в пам'ять про жертви, вогонь буде горiти до тих пip, поки не буде знищена вся ядерна зброя у свiтi.


Парк Миру в колишньому центрі Хiросiми був створений під девізом «Другій Хіросімі – ні!». Музей Миру – одна з найпохмуріших та найбільш хвилюючих експозицій на земній кулі.

Пам'ятник жертвам Хіросіми – сірий бетонний намет. Усередині пам'ятника – вапняна плита, під нею – скринька з іменами загиблих. Щороку до цього списку додається приблизно 100 нових імен. На братській могилі написані слова: «Спіть спокійно, помилка не повториться».


У Парку миру біля Меморіального музею висить дзвін, напис на ньому говорить: «Хай кожен, хто проходитиме вдарить у дзвін, щоб той завжди нагадував нам про загрозу атомної війни».

Щорічний ритуал церемонії включає: хвилину мовчання, зграї голубів, скорботні удари поминального дзвону.

Бомбардування японських міст – це загальнолюдська трагедія. Хіросіма стала вічним символом боротьби проти зброї масового знищення.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла