Дні європейської спадщини 2022. У чому їх особливість?

 

1991 року Рада Європи започаткувала European heritage days. Відтоді кожного вересня у країнах, які приєдналися до Європейської культурної конвенції, маловідомі закриті споруди відкривають для відвідувачів свої двері, розкривають таємниці, приховані за їхніми фасадами.

Ідея святкування Днів європейської спадщини належить колишньому міністру культури Франції Жаку Лангу. У 1984 році за його ініціативою були організовані Дні відкритих дверей у Франції, які відбулись під гаслом «культурній спадщині – нове життя». Експериментальний проєкт набув такого неймовірного резонансу, що наступного року ця ініціатива була затверджена на конференції Ради Європи.

Цьогоріч проведення Днів європейської спадщини є як ніколи важливим.

Перебуваючи під прицілом російської агресії, яка посягає на українськість як таку, ми звертаємось до свого коріння. Прагнемо більше дізнатися про історію, культуру та спадщину своєї країни та міст зокрема. Адже саме такі знання є одними із визначальних чинників розвитку людини, а, відтак – спільноти.

У 2022 році, коли Європа розмірковує та осмислює контексти своєї сталої спадщини - ми вимушено захищаємо нашу: від порятунку творів мистецтва з тимчасово окупованих територій – до монтування захисних конструкцій задля збереження пам’яток на вулицях міст.


Дні європейської спадщини – це унікальна подія, яка вже в дванадцяте відбувається у Львові (єдине місто в Україні, яке стільки років долучається до ДЄС).

Тема цьогорічних Днів спадщини у Львові – «Втрачене. Збережене. Відновлене».

ВТРАЧЕНЕ: почуєте про втрачені аптечні перлини, знищені герби, дізнаєтеся про понад півсотні церков, костелів і синагог, які  зникли з лиця міста.

ЗБЕРЕЖЕНЕ: побачите речі, що розповідають історію, почуєте звуки вцілілих камерних творів в саду Людкевича, побачите Фрески Розена, та почуєте про збереження архівної спадщини у воєнні роки.

ВІДНОВЛЕНЕ:  дізнаєтеся як реставрують пам'ятки Львова, сучасні підходи які використовують до відновлення пам'яток архітектури,  про відновлення гарнізонного храму Петра і Павла та для чого потрібна діджиталізація пам'яток.


Розповідати та знайомити з історією будуть львівські гіди, музейники, науковці, історики, мистецтвознавці, реставратори. Події відбудуться у найрізноманітніших форматах – від лекцій, екскурсій, майстер-класів до концертів та поетичних читань.

Дні європейської спадщини – це про наші традиції, нашу спадщину, про те, що ми маємо, бережемо і захищаємо.

Ми зберігаємо те, що створили та передали нам ті, чиї імена ми не маємо права забути.

Ми обов’язково відновимо те, що зруйнували росіяни.

Ми однозначно створимо нове в пам'ять про тих, хто захищає нас та наше право бути.

Адже нація, яка має прописані культурні коди та розуміння важливості збереження своєї спадщини – обов’язково виграє війну!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла