21 вересня – Міжнародний День миру. День в історії

 

Мир таке коротке слово та водночас об'ємне та багатогранне. Мир - це затишний теплий дім, в якому смачно пахне, в якому батьки завжди посміхаються, бабуся розповідає казки, дідусь навчає майструвати, грати в шахи,  Мир - це парк в твоєму місті, мир – це річка на околиці села, мир - це море, яке заспокоює своїм шепотінням, мир – це ліс , який чарує своїми казками та співом птахів. Мир - це школа в яку ходять діти та дитячий майданчик, на якому лунає дитячий сміх.

До недавнього часу для нашого народу мир був повсякденною реальністю, тож ми цього безцінного дару ніби й не помічали. Хто думав, що може бути інакше? Що в життя миролюбної України ввійде війна?

З 24 лютого 2022 року російська орда розпочала широкомасштабний геноцид українського народу прямо на очах усієї світової спільноти, грабуючи і ґвалтуючи все на своєму шляху. Ракетні удари по всій території України, десятки тисяч жертв серед мирного населення, сотні убитих дітей, зруйновані школи та лікарні, цілі міста.

Багато людей змушені покинути свої домівки, хтось назавжди втратив дім, своїх близьких, змушені ховатися від вибухів… А скільки батьків переживають за своїх дітей, які беруть участь у бойових операціях, щоб захистити нас з вами!

Війна – страшне слово. Значення якого зрозуміле зараз  кожному навіть маленькому українцю. Війна, на якій гинуть наші захисники та захисниці, військові  та мирне населення.

41 рік тому резолюцією Генеральної Асамблеї ООН прийнято рішення відзначати День Миру.  А з 2002 року Міжнародний день миру на всій планеті відзначають  21 вересня. 

Асамблея  ООН заявила, що День Миру буде відзначатися як день глобального припинення вогню і відмовлення від насильства, запропонувавши всім державам і народам дотримувати припинення воєнних дій протягом цього дня.

Щороку церемонія свята починається рівно о 10 годині біля Дзвону миру.  Встановлений він у Нью-Йорку. Дзвін  відлили, використавши монетки, зібрані дітьми з 60 країн світу, а також різні нагороди людей: медалі, ордени. Його подарувала Японія Організації Об’єднаних Націй у 1954 році.

На дзвоні красується напис, який відомий багатьом: «Хай живе загальний мир у всьому світі». Важить дзвін 100 кг, кріпиться в дерев’яній опорі з японського кипарисового дерева і встановлений на кам’яному фундаменті, який подаровано ООН Ізраїлем.

Церемонія триває близько 15 хвилин. Спочатку Генсек ООН вдаряє по дзвону і виголошує промову, в якій звертається до народів усієї планети і закликає замислитися над тим, яке неоціненне значення має мир. Потім настає хвилина мовчання, після якої вже виступає Голова Ради Безпеки.

Білий голуб - один з найбільш впізнаваних символів миру. Автором емблеми став всесвітньо відомий художник Пабло Пікассо. Малюнок  знаменитий художник намалював у 1949 році.

Створіть і ви власноруч символ миру.

 Майстер-клас виготовлення голуба з паперу.



Історія показує, що кожні 100-150 років у світі трапляється масштабна війна, в яку втягується безліч держав. А конфлікти місцевого масштабу практично ніколи не припиняються: невеликі війни, які забирають життя людей, є завжди.

         Щоразу після таких конфліктів людство робить істотний крок назад, тому що доводиться багато відновлювати, а не йти вперед. Ось тому Міжнародний день миру, покликаний донести до людей небезпеку воєн, дуже важливий для сучасної людини.

Мир, безпека, стабільність – ось що найважливіше. Нині, як ніколи, відзначення Дня Миру є для нас, українців, актуальним.

Цінність світу пізнається в сумні часи війни. Зміцнення ідеалів миру і безпеки, припинення воєн і конфліктів стає головним пріоритетом в 21 столітті на національному та міжнародному рівні.

 





 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла