8 вересня - Міжнародний день грамотності. Чому важливо бути грамотним?

 

8 вересня на 14-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у 1966 році був оголошений перший Міжнародний день грамотності. Відтоді цей день відзначається щорічно, щоб нагадувати світовій спільноті про важливість поширення освіти.

"Навіщо взагалі бути грамотним?" таке  питання іноді задають люди. Мовляв, грамотне письмо – непрактична навичка, яка стане в нагоді хіба що писакам. Журналістам, копірайтерам, рерайтерам, піарникам – словом, тим, хто цим письмом заробляє собі на життя. Для всіх інших грамотність – даремно витрачені зусилля та час.

Та й взагалі, навіщо вчитися писати грамотно, якщо є Google з численним переліком сервісів. Він сам перекладе на іншу мову, сам підкреслить помилки у словах, він підкаже, як вимовити те чи інше слово.

Справді, поява Google – це, без сумніву, величезний стрибок цивілізації уперед. Він суттєво спрощує наше життя, відкидаючи на задній план купу важливих колись атрибутів: паперові карти місцевості, калькулятори, записники, друковані книги, словники… Життя спрощується.


Але чи завжди це – добре?

Ми не тренуємо свою пам'ять, покладаючись на Інтернет, ми відвикли розв’язувати складні задачі, шукати нестандартні рішення та працювати з різними джерелами інформації. А разом із цим перестає працювати і наш мозок.

Давайте  спробуємо з'ясувати, навіщо ж все таки писати грамотно?

По-перше, це – повага до інших, тих, з ким ви комунікуєте.

Одна пропущена кома не змінить погоду докорінно, але постійні помилки, одруківки та тотальна відсутність пунктуації дуже ускладнюють спілкування. Нерідко "тяжкі" помилки можуть перевернути сенс написаного догори дригом, або і взагалі спровокувати у співрозмовника ступор.  

По-друге, людина, яка не вважає за потрібне писати грамотно, не хоче робити зусилля над собою, працювати над власними помилками та вдосконалюватися. Часто такі люди не спроможні адекватно реагувати на критику та поради.

Здавалося би, невже це так катастофічно?

Так. Лінишся зробити маленьке зусилля, аби написати слово правильно – скоріше за все, лінитимешся й у інших справах.

Звісно, є й такі, що не вміють, але прагнуть навчитися – це уже зовсім інша історія.

Грамотність є правом людини і основою для навчання протягом усього життя, кращого добробуту та джерелом існування. Це стимул стійкого та всебічного розвитку.

Грамотність дозволяє людям отримати доступ до інформації, щоб поліпшити своє здоров’я і харчування, розширити свої життєві можливості, побороти зміни навколишнього середовища та зробити свідомий вибір.

Життя – дуже непередбачувана річ, і ми ніколи не знаємо, що станеться і куди нас занесе завтра. Сьогодні можна працювати там, де письмова грамотність не є основним критерієм для визначення фахової підготовки.  Але за тиждень вам доводиться все покинути і почати життя з нуля в іншому місті або країні.

Що більше навичок та умінь є у людини, то більше можливостей відкривається перед нею.

Що більше книг прочитали, то глибше зможете зрозуміти, як все влаштоване.

Що більше мов знаєте, то більше зрозумієте самих людей.

Тож як глибоко можна зрозуміти світ, якщо не знаєш навіть однієї, своєї мови?...

Пропонуємо розвивати і вдосконалювати свою грамотність за допомогою ТРЕНАЖЕРА З ПРАВОПИСУ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ.

Знайти його можна за посиланням: https://webpen.com.ua/#exercises

 

Пізнавайте, вчіться, розвивайтеся!

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла