Еко-позитивні історії «Винаходи для порятунку планети»

 

Глобальне потепління, озонові діри, вирубування лісів, аномальна температура океану – це далеко не повний перелік “хвороб” планети Земля, до якої доклало свою руку людство. Тепер маємо  виправляти помилки, аби,  продовжуючи  нищити екологію, не наблизитися до постапокаліптичних сюжетів у реальному житті.


Шанс на порятунок планети: в Ісландії запустили установку для уловлювання вуглекислого газу з повітря.

Завод, названий Orca, на честь ісландського слова «orka», яке означає «енергія».  Складається він із чотирьох блоків, кожен з яких має два металевих ящика, зовні схожих на контейнери, що використовуються для морських перевезень.

При роботі на повну потужність завод щорічно споживатиме з повітря 4 000 тонн вуглекислого газу,це відповідає викидам приблизно від 870 автомобілів.

Для збору вуглекислого газу установка використовує вентилятори для втягування повітря в колектор, всередині якого розміщений фільтрувальний матеріал. Щойно фільтрувальний матеріал заповнюється CO2, колектор закривається і температура підвищується, щоб вивільнити CO2 з матеріалу, після чого можна зібрати висококонцентрований газ.

Потім CO2 змішується з водою перед закачуванням на глибину 1000 метрів у прилеглу базальтову породу, де він скам’яніє.


Сьогодні питання стоїть так: або людство знайде шлях, як приборкати астрономічну кількість сміття, яку воно само продукує, або ми захлинемося в цьому смітті, не лише в переносному сенсі.

Як зробити так, аби наше майбутнє не було завалене горами сміття.

Засновник фінської компанії "ДзенРоботікс" Туомас Лукка  створив робота, здатного дуже точно та ефективно сортувати сміття.

Зазвичай цю роботу виконують або люди, або доволі прості автомати. Обидва варіанти небездоганні – для людей існують корисніші справи. Автомати здатні "побачити" серед сміття лише кілька категорій відходів, бо їм бракує для цього "розуму".

Туомас Лукка разом із колегами створив робота, який послуговується штучним інтелектом і може розрізняти один вид відходів від іншого. З точністю 99% він розрізняє 4 тисячі різних об’єктів і здатен розсортувати 80 тон відходів упродовж години.

https://www.youtube.com/watch?v=X_1sOPqM_VA&t=204s


Україна теж дивує світ своїми екологічними винаходами. Саме наші співвітчизники розробили одноразовий еко-посуд з кукурудзи і зубні щітки з целюлози, а також оправу для окулярів з кави.

Творець паперової зубної щітки – Ілля Кичук.


"Звичайна целюлоза штампується під пресом, потім пробивається через форму, відсмоктується волога, повітря і виходить зубна щітка", – розповідає винахідник Ілля Кичук.

Він мріє, що одноразові зубні щітки з пресування целюлози замінять пластикові, якими користуються в багатьох європейських і американських готелях .

"Готелів у світі двісті тисяч. Кожен день викидається 6 тонн одноразових щіток,а процес розкладання триває 500–800 років. Якщо ми будемо з цим боротися, ми скоротимо викид і СО2, і пластик в океан", – розповів розробник.

У планах українського екобренду – створити цілий дорожній набір: паперовий гребінець, капці, вушні палички, упаковки для шампуню та гелю.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла