Мрійник і поборник правди. 475 років від дня народження Мігеля де Сервантеса

 

Майбутній письменник народився 29 вересня 1547 року всім’ї бідного іспанського дворянина Родріга де Сервантеса.Мати Мігеля — Донья Леонора де Кортіна — була дочкоюдворянина, який втратив свій стан. Батько письменника бувлікарем. Численна родина (у Мігеля було 6 братів і сестер)часто переїжджала з місця на місце в пошуках заробітку,але багато заробити їм не вдавалося.


Мігель відправляється на службу в армію. Це були часи постійних воєн з Османською імперією, служба воїном була небезпечна, солдати в тилу не засиджувалися. Під час служби на морському флоті він отримав серйозну травму передпліччя. Це сталося, коли його корабель брав участь у морській битві при Лепанто. Все життя через це у нього була паралізована ліва рука. Але навіть після цього поранення він не покидає військову службу, повернувшись  в стрій, Мігель прослужив ще 5 років.



1575 Сервантес потрапляє в полон. Його продали в рабство в Алжир. Пробув він в неволі цілих 5 років. Його довго не могли викупити через дуже високу ціну. Рабовласники вирішили, що перед ними багата і знатна людина і тому зажадали великий викуп (у нього були рекомендаційні листи для іспанського короля). Мігель чотири рази намагався втекти з полону, але невдало. Лише через 5 років його рідні змогли зібрати потрібну суму і повернути письменника додому. 

У полоні він почав писати п’єси і вірші, які були опубліковані після його повернення і принесли йому першу популярність. Три ложки зі срібла – ось яким був перший гонорар письменника за перші вірші. Він був щасливий знову знайти свободу, але життєві випробування на цьому не закінчилися. Ветеран, який побував у полоні, виявився нікому не потрібним, крім своїх рідних. 

На той час його сім’я остаточно розорилася. Його батько втратив слух і був змушений відмовитися від лікарської практики. Всі турботи про сімейство лягли на плечі Мігеля. Він повернувся на військову службу. Але його невеликого заробітку не вистачало на утримання великої родини. Зневірившись, він вирішує пошукати заробітку в Андалузії. Тут йому вдається отримати хорошу посаду - комісара з військових заготовок. На цій роботі благородний і чесний Сервантес не зміг нажити великого стану. Проти нього плели інтриги, кілька разів письменника ув’язнювали за неправдивими звинуваченнями у крадіжці грошей. 


Під час одного з тюремних ув’язнень, він починає писати твір «Премудрий гідадьго Дон Кіхот з Ламанчі». Він замислювався як пародія на лицарські романи. Саме опис пригод лицаря сумного образу зробили Сервантеса відомим. Першу частину Мігель де Сервантес закінчив, коли йому було 57 років. Роман був виданий у 1605 році. Видавець спершу не дуже вірив в успіх даного роману, але все ж зважився його надрукувати. Він випустив роман приблизними тиражем 1500-1800 примірників  на папері не дуже хорошої якості та з безліччю помилок . Але, незважаючи на це, успіх був величезним. «Дон Кіхота» буквально змітали з прилавків. У перший рік вийшло шість тиражів. 


Видання книг про Дон Кіхота принесло Сервантесу світову славу, але не зробило його багатієм. Останні роки письменник провів у бідному кварталі Мадрида.

Існують відомості, що незадовго  до своєї смерті Мігель постригся в ченці. У 1616 році Сервантес захворів водянкою і помер. Ніхто з  його оточення не знав, де його поховали і хто займався його похоронами. На його могилі навіть була відсутня табличка. Через багато років все-таки вдалося відшукати його могилу і перепоховати в соборі Святої Трійці в Мадриді.

Як це не дивно, музею Лицаря Сумного Образу довгий час в Іспанії не було. І от зовсім недавно (на початку 2002 р.) у Сьюдад-Реалі, що знаходиться у самому центрі Ламанчі, відкрито музей Дон Кіхота. Місцева влада обладнала старовинний двоповерховий будинок і зібрала експонати для вшанування одного з «вічних» образів світової літератури. Біля входу до будинку-музею гостей вітають дерев’яні скульптури Дон Кіхота і Санчо Панси. Дон Кіхот у лівій руці тримає спис, а в правій — рукопис. Навпроти нього стоїть Санчо Панса, підперши руками боки, й дивиться на хазяїна. У музеї зібрано біля 3 тисяч видань «Дон Кіхота» багатьма мовами світу.

У підвалі будинку знаходиться старовинна друкарня, подібна до тієї, в якій було вперше  надруковано роман.

Окрім музею Дон Кіхота в Іспанії є також музеї Сервантеса, Дульсінеї Тобоської та вітряка, з яким бився хоробрий лицар з Ламанчі.

На честь героїв романів Сервантеса і на честь самого автора названі навколоземний астероїд, кратер на астероїді..

 


Пропонуємо відповісти на питання кросворду і дізнатися, що сказав Сервантес про свій роман «Премудрий гідадьго Дон Кіхот з Ламанчі».





Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла