24 жовтня світ відзначає Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй

 

24 жовтня 1945 року на конференції у Сан-Франциско на підставі Хартії Об'єднаних Націй представники 51 країни ратифікували договір про створення ООН. Україна в числі перших підписала Статут і увійшла в групу країн-засновниць ООН. Саме дату набрання чинності Статуту відзначають як День Організації Об'єднаних Націй.

Головні органи ООН:

·       Генеральна Асамблея (ГА), Рада Безпеки (РБ),

·       Секретаріат (генеральний секретар обирається Генеральною Асамблеєю за рекомендацією Ради Безпеки на 5 років),

·       Міжнародний Суд, Економічна і соціальна рада;

·       Рада з опіки;

·       Штаб-квартира (розташована у Нью-Йорку).

Організація фінансується з обов'язкових та добровільних внесків від своїх держав-членів і користується шістьма офіційними мовами: арабська, китайська, англійська, французька, російська та іспанська.

У 1971 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, в якій рекомендувала державам-членам відзначати цей день як державне свято. Нині ця міжнародна організація об’єднує 193 держави, що прагнуть підтримання та зміцнення миру й міжнародної безпеки, розвитку співробітництва між державами.

1945 року делегація України взяла активну участь у конференції в Сан-Франциско, зробивши вагомий внесок у розробку Статуту ООН (зокрема, координувала процес підготовки Преамбули та Цілей і Принципів Статуту ООН).

Як одна з держав-засновниць ООН, Україна неухильно дотримується цілей та принципів Статуту Організації, робить суттєвий внесок у її діяльність у сферах підтримання міжнародного миру та безпеки, роззброєння, економічного та соціального розвитку, захисту прав людини, зміцнення міжнародного права тощо.

Цікаві факти

*Україна сім разів обиралася членом Економічної і Соціальної Ради (ЕКОСОР) та тричі – членом Ради ООН з прав людини.

*Починаючи з квітня 2014 р. організації системи ООН щороку реалізують в Україні плани гуманітарного реагування, підготовка яких здійснюється в координації з відповідними ЦОВВ України.

*Урядом України та агенціями ООН був підготовлений План гуманітарного реагування з подолання пандемії коронавірусної інфекції COVID-19 в Україні.

 Що зробила Організація Об'єднаних Націй після повномасштабного вторгнення рф в Україну?

У ніч з 23 на 24 лютого 2022 року росія почала військовий наступ на Україну. ООН вважає цей напад порушенням територіальної цілісності та суверенітету України. Це суперечить принципам Статуту ООН.

§  28 лютого прокурор Міжнародного кримінального суду відкрив розслідування військових злочинів і злочинів проти людяності.

§  4 березня Рада ООН з прав людини прийняла резолюцію, в якій закликає до «швидкого та перевіреного» виведення російських військ і підтримуваних росією збройних формувань з усієї території України.

§  Рада ООН з прав людини 5 березня ухвалила терміново створити незалежну міжнародну комісію з розслідування агресії росії проти України.

§  16 березня Міжнародний суд зобов'язав росію негайно призупинити військові операції в Україні.

§  У четвер, 24 березня, Генеральна Асамблея ООН переважною більшістю голосів вимагала захисту цивільного населення та гуманітарного доступу в Україні, а також критикувала росію за створення «жахливої» гуманітарної ситуації.

§  30 березня ООН призначила трьох експертів з прав людини для розслідування можливих порушень міжнародного права, скоєних під час конфлікту в Україні.

§  10 червня УВКПЛ ООН з прав людини засудило смертний вирок, винесений трьом іноземним бойовикам в Україні судом у самопроголошеній Донецькій народній республіці.

§  Угоду про відновлення експорту українського зерна через Чорне море в умовах війни було підписано 22 липня.

§  23 серпня Управління ООН з прав людини (УВКПЛ) висловило занепокоєння після того, як у соціальних мережах з’явилися фотографії та відео, на яких зображено металеві клітки, які будуються у філармонії в зруйнованому українському місті Маріуполь, ймовірно, для розміщення військовополонених (полонених). під час майбутнього «показового суду».

§  29 вересня Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що план росії анексувати чотири окуповані регіони в Україні буде незаконним кроком, порушенням міжнародного права та має бути засуджений.

§  30 вересня росія наклала вето на резолюцію Ради безпеки, яка засуджує спробу анексії регіонів України.


§  Організація Об’єднаних Націй та її партнери надали гуманітарну допомогу та захист понад 8,1 мільйонам людей з початку війни. На сьогодні понад 6,7 мільйона людей отримали продовольчу допомогу і майже 1,7 мільйона отримали грошову допомогу.

§  Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) уважно стежить за ситуацією на атомних об’єктах України.

Україна показує силу на полі бою, користуючись своїм невід’ємним правом на самооборону згідно зі статтею 51 Статуту ООН, також вимагає покарання за спробу вкрасти її територію, за вбивство тисяч людей, за катування й приниження жінок і чоловіків.

росія не хоче виконувати будь-які справедливі міжнародні зобов’язання. Намагається вводити в оману всіх (від країн членів ООН до, безпосередньо, свого населення) – все це типово для агресорів, для терористів.

Поки агресор є стороною ухвалення рішень у міжнародних організаціях, його треба ізолювати в них, принаймні на час агресії. Позбавити права голосу. Позбавити прав делегації. Позбавити права вето, якщо це член Радбезу ООН.

 






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла