26 жовтня Національний день Австрії

 

День Національного свята Австрії відзначається в третій декаді жовтня. Встановлено у 1965 році і присвячено дню оголошення державного нейтралітету після Другої світової війни.  

Одна з фундаментальних цінностей зовнішньої політики Австрії - їх постійний нейтралітет. Він офіційно був оголошений одразу після 25 жовтня 1955 року, коли країну покинули іноземні війська. Вони перебували там після закінчення Другої світової війни. Декларацію про нейтралітет, як конституційного акту, було прийнято австрійським парламентом 26 жовтня 1955 року.

         З 1965 року 26 жовтня стало датою державного свята і вже традиційного Національного дня Австрії, коли по всій країні урочисто вивішуються національні прапори.


Австрійський прапор є одним з найстаріших у світі. Легенда свідчить, що у 1191 році герцог Леопольд V при голінні пролив свою кров на свою туніку. Коли він зняв її, розв’язавши ремінець, на ній була виявлена біла смуга. Так у Австрії з’явився їхній національний прапор.

Щорічно у Відні, 26 жовтня на площі Героїв (Хельденплац) проходять офіційні державні церемонії.  Під час святкування Національного дня Австрії, в багатьох місцях проводяться меморіальні церемонії, федеральні музеї пропонують безкоштовні екскурсії, а деякі державні установи відкриваються для широкого кола допитливих відвідувачів.


Австрія славиться музикою. Моцарт, Гайдн, Шуберт і Штраус були австрійцями, а Бетховен хоч їм і не був, але значну частину життя провів саме в цій країні.

До речі, ви думали, що Гітлер був німцем? Ні. Він теж був австрійцем і 15 березня 1938 року саме на площі Хельденплац, з балкона Нового замку, він проголосив аншлюс Австрії і початок так званого Третього рейху, що стало в ланцюзі подій кривавої бурі, що поглинула практично всю земну кулю і відомої зараз як Друга світова війна.

Ви, ймовірно, вже знаєте одного з найбільш позитивно відомих в даний час австрійців - Арнольда Шварценегера, 38-го губернатора американського штату Каліфорнії.

Австрія сповнена цікавих пам’яток, наприклад, чого вартий тільки один Кугель Мугель. Це справжня домашня держава і "незалежна республіка", проголошена в 1984 році віденським художником Едвіном Ліпбургером. Він захотів побудувати собі будинок кулястої форми, але влада Відня з муніципальних естетичних міркувань  відмовила йому в дозволі на будівництво. Живописець всупереч рішенню суду все ж побудував його на площі Антифашизму.

Оголосив "незалежність" від Австрії, випустив серію поштових марок і благополучно сів у в’язницю за несплату австрійських податків. Будова була дбайливо обнесена владою колючим дротом і тільки президентське помилування врятувало Едвіна з в’язниці. Державний нейтралітет проявився навіть у цьому. Будівлю не захопили і не знесли. Сьогодні Кугель Мугель виступає як туристична пам’ятка.

Так само серед пам’яток Австрії не можна не відзначити Водоспади Крімль. Це один з найвищих каскадів водоспадів у Європі. Він розташований на річці Крімлер-Ахе. Його сумарна висота становить близько 380 метрів.

Зоопарк Шенбрунн, заснований у 1752 році на території палацово-паркового комплексу Шенбрунн на околиці Відня, є найстарішим зоопарком у світі. Щорічно він приваблює безліч відвідувачів і туристів.

Або найстаріший в світі і діючий готель-ресторан за адресою: Sankt-Peter-Bezirk 1/4, 5020 Salzburg, Австрія. Він відкрився для відвідувачів у 803 році нашої ери, а це більше 1210 років тому!

Ми святкуємо разом з австрійським народом Національний день Австрії і дякуємо за допомогу та підтримку у скрутні часи.


 

 

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла