Юрій Андрухович став лауреатом премії Гейне

 

Український письменник Юрій Андрухович отримав премію імені Генріха Гейне столичного міста Дюссельдорф 2022 року.

Мер Дюссельдорфа Штефан Келлер наголосив, що місто вшановує цією нагородою «рішучого прихильника європейських цінностей», нагорода є нагадуванням про необхідність «продовжувати виявляти солідарність з Україною та українським народом».

В обґрунтуванні рішення журі зазначило: «Андрухович, один із провідних українських прозаїків, поетів і есеїстів сучасності, пише про становище особистості в історії Центральної Європи. І нині він різко критикує нападки з боку спецслужб, військових і судових органів. Почуття іронії та гротеску характеризує його творчість у кращих традиціях Гейне. Він грає з літературними формами та перетинає межі між реальністю та фантазією. Юрій Андрухович є пристрасним захисником європейської ідеї та представляє ідентичність України як культурної нації. Він нагадує Європі, що в Україні насамперед захищають свободу та права людини».

Премію у розмірі 50 тис. євро буде вручено Андруховичу 13 грудня на церемонії з нагоди 225-річниці народження Гейне.

Премія імені Генріха Гейне міста Дюссельдорфа заснована 1972 року з нагоди 175-річчя від дня народження Гейне і присуджується людям, які своєю діяльністю в дусі Гейне наголошують на основних правах людини, сприяють соціальному та політичному прогресу,  служать міжнародному взаєморозумінню. Спершу премія Гейне вручалася кожні три роки; з 1981 року присуджується кожні два роки.

Лавреатами премії ставали не тільки письменники, а й філософи, політики, режисери.

Раніше українського письменника Юрія Андруховича відзначили чеською премією імені Вацлава Буріана.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла