Медіаграмотність об’єднує! Як перевірити , що новина достовірна

 

У час війни медіаграмотність - це наша зброя. Медіа,  громадянське суспільство, держава  і міжнародні партнери працюють разом, щоб «озброювати» українців проти фейків.

Декілька кроків допоможуть вам пересвідчитися, чи заслуговує на довіру матеріал, що ви читаєте:

Ø Зверніть увагу, де ви читаєте цю новину. Якщо це анонімний Телеграм-канал, Viber-група, куди ви навіть не знаєте, як потрапили, або сайт із сумнівною назвою, то цілком вірогідно, що ви маєте справу із маніпуляцією.

Ø Прочитайте новину повністю. Її текст має містити відповіді на питання: хто, що, де, коли.

Ø Чи підтверджені джерела інформації, на які посилаються в матеріалі? Іншими словами, звідки про цю новину стало відомо цьому конкретному ресурсу? Зазвичай, джерело має бути зазначене у першому-другому абзацах.

Ø Коли трапилася подія і коли опубліковано новину? Може, інформація застаріла? Якщо не зазначають конкретних дат, а говорять про абстрактні «вчора» чи «завтра» – це ознака того, що матеріал може бути неправдивим, адже такі слова стосуються будь-якої дати.

Ø Чи є у матеріалі герої, та чи зазначені їх повні імена? Чи можливо перевірити існування таких людей? Вони можуть підтвердити достовірність історії?

Ø Які назви населених пунктів, посад, відомств вживаються? У фейкових матеріалах можуть зазначатися посади чи установи, яких немає в Україні, або ж спотворені назви населених пунктів – певно, через автоматичний переклад.

Ø Дізнайтеся більше про цю тему та її передісторію.

Один із цих пунктів не виконаний? Вірогідно – перед вами маніпуляція. Не варто витрачати на неї свій час, а тим паче не поширюйте дезінформацію.

А щоб запобігти такому у майбутньому – краще читати інформацію лише з перевірених джерел.

Добірка підготовлена на основі матеріалів проєкту «НотаЄнота» за підтримки «Проєкту підтримки Дія», що Програма розвитку ООН в Україні впроваджує за фінансування Швеції.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла