Здолаймо булінг разом! Небезпечний Instagram

 

Соціальні мережі давно вже стали невід’ємною частиною життя більшості підлітків. У віртуальному Всесвіті ми спілкуємося, шукаємо/отримуємо підтримку, виражаємо себе як творчих особистостей, знаходимо нових друзів та навіть кохання! Але не все так чудово, адже часто саме соціальні мережі стають сприятливим середовищем для цькувань та булінгу. Саме про це  книга «Страшні дівчата» авторства Ліси Б’єрбу, Юганни Ліндбек та Сари Ульссон.

 

У цій захопливій,  детективній історії три головних героїні із 8-Б класу, від імені яких ведеться розповідь.

Тільде -  інтровертна та тиха дівчинка, яка не мала друзів після переїзду в інше місто. Врівноважена та спокійна, зберігає здатність до критичного мислення у стресових ситуаціях. Має люблячу родину та турботливого старшого брата.

Елені -  розумака із проникливим розумом та пристрастю до розслідувань, яка більшість вільного часу проводить на самоті. Обожнює спостерігати за людьми (і навіть інколи шпигувати за ними!).

Ясмін -  перша красуня школи, у якої мама – відома у місті блогерка. Обожнює шопінг та косметику. Впевнена у собі, рішуча та активна.


Почалась ця детективна історія з того, що невідомий створив у Instagram сторінку «Страшні дівчата», де почав викладати не зовсім вдалі світлини викладачок, знаменитостей та учениць Фрея-школи. Насмішки, образливі коментарі та хештеги розповсюджуються школою зі швидкістю світла. Дівчата обурюються, але спостерігають за розвитком подій. І тільки коли невідомий злочинець викладає фото Тільде, вони розпочинають власне розслідування!

Тільде, Ясмін, Елені – у кожної свої мотиви, щоб чимскоріш розсекретити булера. Хто ним виявиться? Під підозрою кожен…  

У ході свого розслідування дівчата, які до цього не надто полюбляли одна одну, зможуть познайомитися поближче і потоваришувати!

Ясмін стає провокаційним слідчим у цьому розслідуванні. Вона не страшиться активних дій, планує провокативні та навіть небезпечні ситуації, тільки щоб довідатися істину!

Елені створює цілий проєкт по розкриттю злочинця, збирає докази, а у її списку підозрюваних – дійсно кожен знайомий!

Добре, що у їхній компанії є врівноважена Тільде, яка остуджує запал своїх подруг, щоб ті не накоїли дурниць. Тільки разом школярки зможуть довідатися правду про булера!

«Страшні дівчата» – це історія про булінг, цькування у соціальних мережах та жахливі наслідки цього явища. Книга про дружбу, яка наповнює твоє життя світлом та сяйвом; про унікальність та неповторність кожної особистості.

Те, що відрізняє тебе від інших, – потрібно цінувати й розвивати, а не прагнути за будь-що стати копією оточуючих, хай навіть їх вважають крутими чи популярними.  

Ця історія про те, що немає «страшних дівчат» (ну, або хлопців J). Бо кожен по-своєму чудовий, із своїми родзинками та фішками, які роблять людину цікавою, непересічною особистістю.

Внутрішньо «страшними» можуть бути тільки ті, хто чинить зло навмисно і тішиться наслідками своїх вчинків. Але добро, у підсумку, завжди перемагає!

Підлітки часто намагаються вирішити усі свої проблеми самі, але варто пам’ятати, що у разі насильства чи повторюваних випадках булінгу без допомоги дорослих просто не обійтися!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла