24 – 31 жовтня – Глобальний тиждень медіа та інформаційної грамотності

 

Цьогорічний одинадцятий за ліком Глобальний тиждень медіа та інформаційної грамотності (GlobalMILWeek2022) присвячений темі «Плекання довіри: імператив медіа та інформаційної грамотності».

Уперше святкування глобального тижня медійної та інформаційної грамотності (МІГ) відбулося восени 2012 року. Його ініціювало ЮНЕСКО, а допомогли реалізувати Глобальний альянс в підтримку партнерства в сфері медійної та інформаційної грамотності, Альянс цивілізацій ООН та Міжнародна університетська мережа з медійної та інформаційної грамотності й міжкультурного діалогу.

Згідно з задумкою, всесвітній тиждень МІГ має об'єднати активістів із різних країн, які вважають медійну та інформаційну грамотність дієвим способом активізації міжкультурного діалогу.

Медійна та інформаційна грамотність традиційно розглядаються окремо. Але стратегія ЮНЕСКО об'єднує ці дві сфери в сукупний набір компетенцій (знань і навичок), що необхідні для життя й роботи людини в XXI столітті.

Серед компетенцій, увагу до яких намагається привернути глобальний тиждень МІГ, наступні:

• навички, що необхідні для ефективного пошуку, критичного аналізу, використання та розміщення інформації та медійного контенту;

• розуміння способів боротьби з пропагандою, мовою ненависті в Інтернеті та залякуванням у мережі;

• знання прав людини в Інтернеті;

• розуміння етичних проблем, пов'язаних із доступом до інформації та її використанням.

Після 24 лютого чи не всі українці та українки відчули, що інформаційна війна є складовою великої війни. Тому нікого вже не потрібно переконувати, що медіаосвіта, медіаграмотність, формування стійкості до впливу дезінформації є питаннями національної безпеки.

Ресурси до глобального тижня  медіа та інформаційної грамотності  від лідерських медіаосвітніх організацій ви можете знайти  за посиланням:

https://medialiteracy.org.ua/wp-content/uploads/2022/10/Resource_MIL_Week_2022.pdf

 

Безоплатні навчальні матеріали, які стануть в нагоді освітянам, учням та студентам, журналістам та всім-всім-всім, хто прагне покращити свої навички з медіа грамотності, надає сайт «Фільтр» (національний проєкт з медіаграмотності Міністерства культури та інформаційної політики України) в розділі «Медіаосвіта». https://filter.mkip.gov.ua/?fbclid=IwAR05zxkAk32uOPEy7CLmA_-qlXNMNOYCqPjXkHolGhpHeBCdmtcKeA-fGwE#mediaosvita_yak

Серед матеріалів знайдете такі:

Ø Як перевірити достовірність фото?

Ø Чи можна довіряти Вікіпедії?

Ø Як працює російська пропаганда в мультиках?

Ø Які є 5 інструментів пропаганди?

Ø Як виявляти дезінформацію?

 


Достовірність інформації  про події в Україні, що поширюють через ЗМІ,  перевіряйте за допомогою сайту Stopfake.org (укр. СтопФейк). Це волонтерський інтернет-проєкт, створений для викриття неправдивої інформації про Україну та інші держави. Тут аналізується таке явище, як кремлівська пропаганда, у всіх аспектах і проявах. https://www.stopfake.org/uk/pro-nas/

 

 Блог «Hello, Європа!» пропонує дайджест ресурсів та порад для вашої медіа грамотності:

v Національний  урок  з медіа грамотності, спрямований на розвиток уміння ідентифікувати фейки та протистояти їхнім негативним впливам.

https://eurowinlib.blogspot.com/2021/10/blog-post_26.html

v Довіряй, але перевіряй! Як навчають медіаграмотності у країнах Європейського Союзу. https://eurowinlib.blogspot.com/2021/05/blog-post_14.html

v Освітній серіал «Медіаграмотність у часи пандемії». Курс складається із шести серій. Навчальний курс дає відповіді на питання про те, звідки беруться фейки, що таке конспірологічні теорії, чому не завжди варто довіряти блогерам, які слова-маркери мають насторожити у публікаціях та які методи допоможуть перевірити справжність фотографії чи відео. https://eurowinlib.blogspot.com/2021/03/blog-post_9.html

v Медіаграмотність проти інфодемії . Формування імунітету до дезінформації,інформаційна гігієна.

https://eurowinlib.blogspot.com/2021/02/blog-post_9.html

v Курси медіаграмотності для дітей, від компанія  Google, які допомагають дітям розпізнавати дезінформацію — фейкові URL-адреси та заголовки новин, що вводять користувачів в оману. https://eurowinlib.blogspot.com/2020/09/google-google.html

v Відео-урок в рамках Курсу з медіаграмотності для батьків від сайту 4mama.ua допоможе навчитися протистояти науковим фейкам.

 https://eurowinlib.blogspot.com/2020/03/blog-post_13.html

Будьте медіа грамотними!

Разом ми здатні забезпечити достовірність інформації. Разом ми здатні примножити інтелектуальні надбання українців. Допоки ми разом — ми непереможні.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла