Освітній серіал «Медіаграмотність у часи пандемії»

 

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) спільно з Міністерством цифрової трансформації та за підтримки USAID запустили освітній серіал «Медіаграмотність у часи пандемії».

Курс розрахований на молодь, адже молоді люди багато часу проводять в Інтернеті та щодня споживають значні обсяги контенту. При цьому за даними U-Report, лише 14% підлітків і молоді завжди перевіряють інформацію. Навчальний курс дає основні інструменти для розпізнавання дезінформації з-поміж справжніх новин.

Курс складається із шести серій, у яких знялися Джеррі Хейл, Алла Костромічова, Анна Трінчер, Аліна Паш, Костя Клепка та Даша Квіткова. Ведучим освітнього серіалу став Нікіта Добринін. У кожній серії українські зірки досліджують власну спроможність відрізнити правду і факти від фейків і маніпуляцій.

Серіал побудований на прикладах найбільш поширених фейків про COVID-19, адже пандемія демонструє, якою у буквальному сенсі небезпечною для життя може бути дезінформація і як швидко вона поширюється. Проте сформульовані у серіалі рекомендації щодо аналізу новин можна застосовувати до будь-яких новин, не лише тих, які стосуються коронавірусу.

«Спалення вишок 5G, щоб подолати коронавірус, теорії змови про чіпізацію Біллом Гейтсом та інші нісенітниці, в які вірять люди — все це про відсутність медіаграмотності, що загрожує безпеці громадян і навіть національній безпеці. Тому освітній серіал на часі — сміливо рекомендуйте його друзям і рідним», - зазначає заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Навчальний курс дає відповіді на питання про те, звідки беруться фейки, що таке конспірологічні теорії, чому не завжди варто довіряти блогерам, які слова-маркери мають насторожити у публікаціях та які методи допоможуть перевірити справжність фотографії чи відео. Курс допомагали створювати експерти ключових факт-чекінгових організацій України.

“Одночасно з COVID-19 світ вразив ще один небезпечний вірус - дезінформація. Інфодемія виявилася не меншою загрозою для здоров’я людей, ніж саме захворювання, оскільки може давати невірну інформацію, пропагувати неправильне лікування чи ставити під сумнів програму вакцинації. На жаль, від дезінформації немає “лікування”. Єдине, що може допомогти - це вміння перевіряти інформацію. Ми віримо, що саме молодь може не просто освоїти інструменти аналізу, а й стати амбасадорами правди у переповненому інформацією світі”, - коментує Лотта Сильвандер, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Освітній серіал можна безплатно подивитися на національній онлайн-платформі «Дія. Цифрова освіта», а наприкінці березня він стане доступним на медіаресурсах ЮНІСЕФ.

https://osvita.diia.gov.ua/courses/mediagramotnist-u-casi-pandemii

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла