Патрік Зюскінд: самітник, якого знає весь світ

 

26 березня свій день народження відзначає відомий німецький письменник Патрік Зюскінд. Його найвідоміший роман «Парфуми» ось уже майже тридцять років розбурхує уяву читачів.

Завдяки своєму відлюдному життєвому стилю і наполегливості у відхиленні пропозицій інтерв’ю й офіційних заяв до його творів преса називає його «Фантом німецької розважальної літератури».

Зюскінд майже не дає інтерв’ю, не виступає на публіці і відхилив декілька нагород, які йому були присуджені за досягнення в галузі літератури. Він навіть не з’явився на світову презентацію екранізації його роману «Парфуми» 7 вересня 2006 року в Мюнхені. До того ж, майже немає зображень з Зюскіндом.  

Майбутній письменник народився в містечку Амбах в Баварії. Його батько був відомим журналістом, мати - спортивним інструктором. Відомо, що він другий син в сім'ї. За бажанням батьків Патрік отримав музичну освіту.

Відомо, що батько письменника любив влаштовувати у себе вдома урочисті чаювання, на які запрошувалися всі друзі сім'ї. Патрік часто грав для гостей на фортепіано. До музичних занять він ставився серйозно, але від кар'єри піаніста змушений був відмовитися через коротке сухожилля на мізинці. В результаті музика стала найважливішою частиною його літературних творів.

Існує легенда, що ще у шкільному віці  Патрік похвалився, що одного разу напише таку книгу, яка фінансово забезпечить його на все життя. Правда це чи ні, невідомо - проте роман «Парфуми» дійсно приніс письменникові близько 20 мільйонів євро.


Дуже довго Патрік не міг знайти те, чим би йому дійсно дуже подобалося займатися. Він перепробував безліч професій. Зюскінд працював у патентному відділі, тапером в танцювальному залі, а також тренером з настільного тенісу. Протягом 1974 року Зюскінд відвідував лекції "Aix-En-Provопсе" й удосконалював свої знання з французької мови, літератури й культури.



Після цього він заробляв собі на життя написанням сценаріїв. Разом з режисером Гельмутом Дітлем було написано сценарії до двох успішних телевізійних фільмів «Кір Рояль і Монако Франц» і «Россіні, або Питання хто з ким спав».



Успіх до Патріка Зюскінда прийшов після того, як він опублікував свій перший твір, одноактний монолог «Контрабас». Кажуть, що саме «Контрабасу» роман «Парфуми» зобов'язаний своєю публікацією. П'єса так сподобалася видавцям, що вони запитали, чи немає у молодого автора що-небудь ще. Зюскінд згадав роман, який «можливо і читати-то не варто».

Перший примірник «Парфумів» («Das Parfum») був надрукований  невеликим  тиражем всього в 10 тисяч екземплярів. Але вже через пару місяців книгу перевидали в 150 тисяч екземплярів і потім додруковували щороку. Близько восьми років роман тримався в списку бестселерів, серед найбільш знаменитих романів німецькою мовою, потіснивши книгу «На західному фронті без змін» Е.М. Ремарка. На сьогоднішній день роман «Парфуми» перекладений 45 мовами і розпроданий сумарним тиражем 15 мільйонів екземплярів.

Сьогодні Патрік Зюскінд продовжує свою літературну творчість - написав дві новели: «Голуб» (1987) і «Історія пана Зоммера» (1991), ряд оповідань, сценаріїв і роман «Про любов і смерть» (2006).

Письменник як і раніше живе самотньо й уникає публічності, за що в Німеччині отримав такі прізвиська, як «письменник-фантом», «загадковий пан З.».  Зюскінд, як і раніше, мовчить, а легенди навколо його особистості множаться.

 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла