Венеції 1600 років!!!

Венеція - це справжнє місто-пам'ятка, де абсолютно будь-яка будівля може претендувати на звання історичної. Тому не дивно, що вся стара частина Венеції та її лагуна включені до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Венеція - місто особливе й з точки зору історії, й архітектури, і побуту. «Містом на воді» захоплювалися Хемінгуей і Гете, у своїх творах оспівували Шекспір, Манн і Данте. Про Венецію можна говорити багато й довго, але ми вибрали для вас тільки найцікавіші, на нашу думку, факти про це чудове, унікальне місто.

А ви знали, що:

1. Венеція побудована на палях з модрини, яка майже не гниє у воді і з якої отримують смолу, відому як венеціанський терпентин.

2. У Венеції гондольєр - переважно чоловіча професія, яка вимагає великої майстерності. Зазвичай передається у спадок від батька до сина. Цій професії не позичати романтизму, недаремно у гондольєрів є навіть особливий вид пісень, званих баркарола (від італ. Barca - «човен»).

Гондол у Венеції завжди рівно 425, не більше і не менше. Всі венеціанські гондоли побудовані однаково - 11 метрів довжини і 140 сантиметрів ширини. Вони вміщають шістьох пасажирів і самого гондольєра.

У 2009 році у Венеції з'явилася перша жінка - ліцензований гондольєр. Офіційна такса - 80 євро за 40 хвилин прогулянки, які можна розбити в залежності від кількості пасажирів, але не більше шести. З квітня по вересень в Лагуні проходять регати, в яких беруть участь багато гондольєрів.

3. За однією з версій Венесуела названа на честь Венеції. Так називав її Амеріго Веспуччі.

4. На честь Венеції названо астероїд (487) Венеція, відкритий у 1902 році.

5. У Венеції класична центральна каналізація відсутня, тому цю функцію виконують невеликого розміру канали. От саме вони і займаються тим, що виносять відходи в Гранд-Канал, який, в свою чергу, впадає вже в Адріатичне море.

Розповіді про жахливий запах у Венеції сильно перебільшені. Зазвичай легкий запах застояної морської води, але під час сильних відливів, що відбуваються вночі, можна відчути більш неприємний запах. Канали добре очищаються після регулярних повеней.

6. Венецією проходить близько 150 каналів, зв'язаних 409 мостами. Найширшим каналом є Гранд-канал, який ділить місто на дві частини. Його довжина становить 2 км, а глибина понад 4м.

7. У Венеції народилися знаменитий коханець Джакомо Казанова, мандрівник Марко Поло і композитор Антоніо Вівальді.

8. З кожним роком Венеція тоне. Це відбувається через те, що рівень води постійно піднімається, а середній рівень землі Венеції потроху знижується.

9. Венецію поділяють 117 островів, на яких можна нарахувати близько 3000 провулків.

10. Один з основних символів Венеції, дзвіниця Сан Марко (Кампаніла) , оригінальна за своєю архітектурою, контрастна за своїми формами й кольором. Простояла понад 700 років і раптом звалилася сама собою . Це трапилося о 10 годині ранку 14 липня 1902. За неймовірною випадковістю ніхто не загинув. Робітники, що помітили тріщину вгорі дзвіниці, яка розходилася на очах, вчасно розбіглися. Народу на площі було небагато.

Майже відразу ж було ухвалено рішення відновити башту, до дрібниць повторивши всі деталі зовнішнього вигляду кампаніли. Відновлену дзвіницю було відкрито з почестями у День Святого Марка 25 квітня 1912 року.

11.  У Венеції людей ховають на острові-кладовищі Сан-Мікеле. Періодично кожні 7-10 років останки ексгумують і поміщають в колумбарій. Тим самим звільняються місця для інших.







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла