Готуємо вдома з дітьми. Як віденські вафлі підкорили весь світ

 

Історія цього популярного десерту налічує декілька сотень років, а приготування його нині настільки просте, що з ним впорається навіть дитина.

Традиційні хрусткі вафлі не мають батьківщини, адже їхня історія сягає сивої давнини. Зате у пишних віденських вафель є конкретний автор - рецепт улюбленого всіма десерту придумав австрійський кондитер в кінці XIX століття.


Історія віденських вафель налічує майже 120 років, а загальна історія десерту - тисячоліття. Достеменно невідомо, де і коли з'явилися перші вафлі, але багато істориків кулінарії вважають їхньою батьківщиною Стародавню Грецію.

Хоча на теперішні вафлі вони були схожі вельми умовно. Вони представляли собою сирні коржики з додаванням трав і пеклися на гарячому камінні.

Згодом рецепти  поліпшувалися, змінювалися та ускладнювалися, і перші солодкі вафлі стали готувати вже в Європі.



Праобразом сучасних вафель вважаються середньовічні кондитерські вироби, які представляли собою дуже тонке хрустке печиво, виготовлене у вафельниці, що складається з двох металевих увігнутих поверхонь, з’єднаних петлею. Кожна з них кріпилася на довгій дерев’яній ручці. Вафельницю клали на вогонь і перевертали, щоб пропекти корж з обох сторін.

Якщо не заглядати в сиву давнину, то країною-автором смаколиків можна вважати Німеччину XIII століття, адже назва з'явилася саме там. Німецьке слово waffle перекладається як «стільники», що повністю відповідає зовнішньому вигляду золотистої випічки з рельєфними кубиками.


У XIV столітті в Європі вафлі визнавалися справжнім делікатесом, гідним королів. Їх подавали по особливих датах, готували довго, ретельно замішуючи рідке тісто, готуючи вишукані начинки. Таким чином удосконалювалися і з’являлися нові рецепти хрустких ласощів.

Згодом популярність вафель тільки росла.

У XV-XVI століттях смачний десерт займав почесне місце на столах європейської знаті, а рецептура трималася в суворій таємниці - перший рецепт з'явився на сторінках англійської кулінарної книги тільки в 1735 році.



Австрійські або віденські вафлі з'явилися з-під руки австрійського кондитера Йозефа Маннер. Вперше десерт був представлений публіці в 1898 році як неаполітанські вафлі. Справа в тому, що в авторському рецепті використовувалася начинка з лісовими горіхами, які в ті часи поставлялися з околиць Неаполя. Але головна особливість випічки полягала в її консистенції - на відміну від традиційних хрустких вафель віденські нагадували пишне бісквітне печиво.

П'ять шарів вафель, доповнених чотирма шарами шоколадного крему зі смаком лісового горіха, були виготовлені за особливим рецептом із найкращих якісних інгредієнтів, які дійсно походили з району Неаполя. Розмір виробу 49*17*17 міліметрів було обрано невипадково, адже це і є точний розмір укусу. Цей формат і оригінальний рецепт швидко завоювали серця любителів солодощів та залишились незмінними донині.


Десерт користувався надзвичайно високим попитом і був запатентований під брендом Manner, який існує і сьогодні. Пізніше з'явилися варіації начинок - місце горіхової маси посіли різні солодкі креми, мед, варення, свіжі ягоди, а також плавлені сири і навіть бекон. У число найбільш популярних начинок входить соковитий фруктовий або ягідний джем.


А приготувати їх удома зовсім не складно: треба тільки мати під рукою вафельницю, вдалий і перевірений рецепт, трішки натхнення і гарний настрій. Тільки при такому поєднанні всього необхідного можна розраховувати на відмінний результат.

Класичні віденські вафлі

Для тіста знадобляться такі інгредієнти:

борошно пшеничне вищого сорту - 350 г;

вершкове масло (80% жирності) - 1 пачка / 180 г;

пастеризоване молоко - 1 склянка / 250 мл;

цукровий пісок - 100 г;

розпушувач - 8 г;

лимон - 1/3;

яйця - 3 шт.

Приготування:

Замішувати тісто потрібно строго за правилами, щоб вафлі придбали характерну пишність і м'якість. Для початку, розітріть розм'якшене при кімнатній температурі масло з цукровим піском до повного розчинення крупинок. Потім введіть в масу заздалегідь збиті яйця, тепле молоко і перемішайте все міксером. Поступово додайте борошно, змішане з розпушувачем, дрібкою солі і соком лимона. У результаті повинна вийти напіврідка маса з більш густою консистенцією, ніж млинцеве тісто.

Для випічки вафель можна використовувати добре розігріту електричну вафельницу або спеціальну форму для плити. Кожну порцію тіста потрібно піддавати тепловій обробці протягом 4-5 хвилин - за цей час вафлі пропікаються всередині, а зверху покриваються золотистою трохи хрусткою скоринкою. Звичайно, попрацювати доведеться, але ласощів вистачить на всю сім'ю.

Подавати такі вафлі можна з будь-яким додатком: від збитих вершків до шоколадної пасти, джему або меду.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла