Літературна премія Астрід Ліндгрен оголосила переможця

 

Лауреатом Меморіальної премії імені Астрід Ліндґрен (ALMA)2021 за досягнення в літературі для дітей та юнацтва став французький письменник Жан-Клод Мурлева.

«Жан-Клод Мурлева – блискучий новатор казки, відкритий як для труднощів, так і для краси. Час і простір перестають існувати у вигаданих ним світах, а мрійлива і точна проза порушує вічні теми, такі як: туга і любов, вразливість і війна. Завжди дивовижна творчість Мурлева поєднує давню тканину епосу з сучасністю», – зазначає журі.

Жан-Клод Мурлева (Jean-Claude Mourlevat) народився в 1952 році в багатодітній сім'ї мірошника на Півдні Франції. Він отримав педагогічну освіту і впродовж дев'яти років викладав німецьку мову в коледжі , а потім навчився майстерності клоуна, а згодом став театральним режисером. Його пантоміма «Говоріть мені про кохання» була зіграна більше тисячі разів у Франції і за її межами.

Перший роман Мурлева «Історія дитини та яйця» (Histoire de l’enfant et de l’œuf) вийшов у 1997 році. Зараз його книжки (казки, байки, фентезі) перекладені майже 20 мовами, зокрема українською («Річка, що тече навспак» у двох томах, видавництво Nasha idea).

За словами організаторів, церемонія нагородження відбудеться 31 травня. Цьогоріч премію вручать не тільки Жан-Клоду Мурлеві, а й торішній переможниці, південнокорейській письменниці та ілюстраторці Пек Хіні, яку не змогли нагородити через коронавірусні обмеження.


Меморіальна премія імені Астрід Ліндґрен (The Astrid Lindgren Memorial Award) була заснована шведським урядом 2002 року, після смерті відомої письменниці для того, щоб сприяти розвитку дитячої та юнацької літератури. Запровадження нагороди стало також знаком визнання та глибокої поваги до Ліндґрен, яка залишається однією із найулюбленіших та найпопулярніших письменниць у Швеції та за її межами.


Премія вручається щорічно. Лауреатами можуть стати письменники, ілюстратори, диктори чи організації з усього світу. Їхні твори повинні мати високий художній рівень та відповідати гуманістичним ідеалам і цінностям, що їх демонструє творчість Астрід Ліндґрен. На номінування не впливають такі фактори, як обсяг продажів книжок чи попередні нагороди номінанта. Премія не вручається посмертно.

Рішення про висунення кандидатур приймає журі на основі подання різних організацій. Переможця також визначає журі, до складу якого входять 12 осіб: експерти з дитячої літератури, автори, ілюстратори, бібліотекарі та критики. Серед членів журі є також один представник родини Ліндґрен.

Загалом цього року на премію були номіновані 263 кандидати із 69 країн – автори, ілюстратори, промоутери. Від України на премію ALMA другий рік поспіль номіновано ілюстраторку Катерину Штанко та письменницю Лесю Воронину.

https://eurowinlib.blogspot.com/2020/11/2021-astrid-lindgren-memorial-award-2021.html

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла