Дві талановиті українки увійшли до переліку номінантів на премію Астрід Ліндгрен-2021 ( The Astrid Lindgren Memorial Award 2021).

Українська ілюстраторка Катерина Штанко та письменниця Леся Воронина увійшли до переліку номінантів на премію Астрід Ліндґрен-2021 — The Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA). Перелік оприлюднили на сайті нагороди.

Усього на премію номіновано 263 кандидати із 69 країн. З повним списком номінантів можна ознайомитися за посиланням. https://alma.se/en/nomination/candidates/

Переможця оголосять 13 квітня 2021 року.

Катерина Штанко та Леся Воронина номіновані на премію вже другий рік поспіль.

Катерина Штанко — українська художниця та письменниця. Співпрацювала з видавництвами «Веселка», «Дніпро», «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», «Грані-Т» та «Видавництво Старого Лева».

Її дитяча книжка «Дракони, вперед!» здобула премію BBC у 2014 році.

Леся Воронина — українська письменниця, перекладачка, журналістка, членкиня Асоціації українських письменників.

Найпопулярніші дитячі твори письменниці — збірка повістей «Суперагент 000.», пригодницькі повісті «Пригоди голубого папуги», «Хлюсь та інші», «Таємниця Чорного озера». Під псевдонімом Гаврило Ґава написала понад сто сюжетів коміксів, що впродовж 13 років з’являлися на сторінках журналу «Соняшник». Лауреатка премій «Книжка року», «Коронація слова», «Книга року BBC-2008», «Дитяча книга року ВВС-2012».


Меморіальна премія імені Астрід Ліндґрен — шведська премія за досягнення в літературі для дітей та юнацтва.

2002 року уряд Швеції потурбувався, щоб ім'я видатної дитячої письменниці зберігали і популяризували не тільки її твори, а й престижна літературна премія. Разом із тим, вони поставили за мету посилити інтерес до дитячої літератури у світі та зробити її більш доступною для дітей.

На сьогодні вона вважається найбільшою нагородою в царині дитячої літератури й складає п'ять мільйонів шведських крон (приблизно 500 тисяч євро).

Лауреатами премії можуть стати письменники, ілюстратори, диктори чи організації з усього світу, незалежно від мови чи національності. Їхні твори повинні мати високий художній рівень та відповідати гуманістичним ідеалам і цінностям, що їх демонструє творчість Астрід Ліндґрен.

Рішення про висунення кандидатур приймає журі на основі подання різних організацій. Переможця також визначає журі, до складу якого входять 12 осіб. Це експерти з дитячої літератури, автори, ілюстратори, бібліотекарі та критики. Серед членів журі є також один представник родини Ліндґрен.

 Очолює раду з вручення премії Янне Ліндстрем, відомий

у Швеції дитячий письменник.

Премія не вручається посмертно.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла