Що робить фінську освіту такою особливою та вдалою?

 

Система освіти в Фінляндії вважається однією з найкращих в світі. В центрі уваги навчальних процесів – рівні можливості, професійні вчителі та підхід, зорієнтований на учнів, їхню особистість, креативність, моральність.

 Що ж робить фінську освіту такою особливою та вдалою?

- Однакове забезпечення усіх шкіл країни обладнанням, однаковою системою освіти та пропорційним фінансуванням. І хоча у найбільшій школі країни вчиться понад 900 учнів, а у найменшій – 11, умови навчання всюди рівноцінні.

- Учнів не ділять на «хороших» чи «поганих», немає поділу на класи за вподобаннями чи вміннями. Усі діти мають однакові права в школі. Вчителі повинні бути неупередженими до своїх учнів і оцінювати всіх об’єктивно. Жодних «улюбленців»!  

- Фінська освіта спрямована на те, щоб максимально інтегрувати дітей з особливими потребами в соціальне середовище: для цього діти з інвалідністю навчаються у звичайних школах.

- Професія вчителя престижна та користується повагою. Вони отримають високу заробітну плату.


- Вже в першому класі дітей ознайомлюють з їхніми правами та пояснюють, в яких ситуаціях є можливість скаржитися соціальним працівникам. Батькам це дає змогу зрозуміти, що їхня дитина – особистість, яку вони повинні поважати. Вчителі також не мають права ображати чи принижувати школярів.

- Освіта є безкоштовною, також все, що пов’язане з навчальним процесом: підручники, канцелярські товари та інші матеріали для навчання, екскурсії та шкільні поїздки, харчування, шкільний транспорт. Будь-який збір коштів з батьків заборонений.

- Для кожного учня створюється окремий навчальний план, починаючи від підбору підручників, закінчуючи переліком завдань для розв’язання на уроці та вдома, а також діє спеціальна програма допомоги учням, яким важко дається навчання. Учні можуть писати в зошитах олівцем і стирати написане хоч сотню разів.

- Дітей у школі навчають здебільшого тому, що їм знадобиться у житті. Змалку фіни знають, як зорієнтуватися на місцевості, як порахувати вартість товару з кількома знижками, як вирахувати відсоток від податку, створити резюме в Інтернеті, контролювати банківський рахунок.

- Вважається, що учень сам може обрати, що для нього корисніше. Наприклад, якщо на уроці вмикають документальний фільм, а дитині він не цікавий, школяр може замість перегляду стрічки читати книгу. Сидіти за шкільною партою не обов’язково: для максимально комфортного проведення часу школярам дозволено сидіти на підлозі чи на килимах.

- Вчиться той, хто хоче вчитися. Якщо дитина не зацікавлена в освіті або немає до цього здібностей, її навчання закінчується після 9 класу.  

- Залишатися на другий рік у Фінляндії не соромно. Тому і був введений додатковий, але не обов’язковий 10-й клас.

- Уроки на свіжому повітрі є невід’ємною складовою фінської школи.

- До третього класу учнів не оцінюють ні за якими критеріями чи показниками. З третього по сьомий клас використовують лише усні оцінки: «добре», «задовільно», «чудово». А вже далі діє десятибальна шкала оцінювання. Школи використовують електронні щоденники учнів, куди вносяться не лише оцінки дитини, а й інформація про відвідуваність, поведінку, коментарі вчителів.

- Вчителі не практикують викликання учнів «до дошки».

На думку деяких вчених, Фінляндія спробувала збудувати «школу майбутнього»…






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла