Найкрасивіша бібліотека в світі

 

Бібліотеку Клементінум в Празі (Чехія) по праву можна назвати найкрасивішою бібліотекою в світі. Створена в 1722 році, вона практично не піддавалася змінам - відвідувачі можуть на власні очі побачити, як були влаштовані книгосховища в ті далекі часи.

Бібліотека, що є одним з найбільш чудових прикладів архітектури бароко в світі, пов'язана з декількома дивними фактами. По-перше, Клементінум був третім за величиною єзуїтським коледжем в світі. По-друге, ще в 1775 році тут почали вести метеозведення і продовжують досі. І, нарешті, це місце представлено в романі відомого іспанського письменника Хорхе Луїса Борхеса.

Сьогодні бібліотека займає величезну площу в 20 тисяч квадратних метрів і зберігає більше 22 тисяч рідкісних книг. Дивовижні фрески прикрашають навіть стелю, і  найдрібніша  деталь інтер'єру - твір мистецтва.

Стіни і стеля бібліотеки прикрашені фресками, об'єднаними спільною тематикою - наука і мистецтво. Над вікнами  в трикутниках можна побачити зображення відомих єзуїтів.

За деяку схожість з церковними розписами бібліотеку часто називають Храмом мудрості. А в 1781 році директор Карл Рафаель Унгар заснував тут Національну бібліотеку - колекцію літератури чеською мовою.


Особливу витонченість бібліотеці надають кілька виставлених глобусів. Ці глобуси двох видів - географічні та астрономічні. Найбільшим і відомим, а також найкрасивішим глобусом є той, що знаходиться біля входу - на ньому зображені сузір'я.

Крім унікального інтер'єру, бібліотека пишається найрідкіснішою історичною книжковою колекцією. Невелику її частину надали компанії Google для сканування, і тепер вона доступна в сервісі Google Books для ще більш численної аудиторії.

Свого часу у бібліотеці Клементінума перебували датовані 1404 та 1438 роками загадкові рукописи невідомого автора. Вони були написані незрозумілою мовою, тому всі спроби їх розшифрувати і донині залишаються невдалими. Таємничий ілюстрований кодекс отримав назву Рукописи Войнича і зараз зберігається в бібліотеці Єльського університету.

Найцінніші експонати розташовуються на верхніх рівнях, далеко від сторонніх очей. Тут можна знайти і рукописні, і перші друковані видання. Правда, доступ до них отримати дуже складно - для цього потрібні спеціальні дозволи.

В історичній будівлі Клементінума знаходиться половина фондів центральної бібліотеки Чехії. Всього в фондах Національної бібліотеки Чеської Республіки зберігаються  близько семи мільйонів різних книг, включаючи 4200 інкунабул - екземпляри надзвичайно рідкісних книг, які були видані в Європі до 1501 року малими тиражами в 100-300 штук.

За всю історію свого існування бібліотека в Клементінумі здійснила величезний вклад в галузі перекладу старовинних рукописів і текстів. Сучасна бібліотека з 1992 року почала здійснювати оцифровування збережених в ній документів.

У 2005 році за свій внесок бібліотека була нагороджена премією ЮНЕСКО в рамках програми Пам'ять світу.









Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла