Свято проти забобонів

 

Щороку 17 листопада в Італії відзначають День захисту чорних котів.

Організатором свята виступила Італійська асоціація захисту тварин і охорони довкілля. Цей день встановили  щоб протидіяти забобонам, через які страждають тварини. Через марновірство в країні страждають чорні коти, їх менше люблять та рідше забирають з притулків, також тварини часто зникають на вулицях.

Перший в історії День Чорного кота пройшов у 2007 році під девізом «Реабілітовуємо чорних котів»!

Нелюбов до чорних котів незабобонній людині здається дивною і нез'ясовною. Але справа тут не в загадковій італійській душі, а в пережитках середньовічної інквізиції.

В середні віки чорні коти вважалися посібниками нечистої сили, багато хто думав, що чорний кіт може безпосередньо спілкуватися з дияволом. Інквізиція називала їх «породженнями пекла» і кидала безневинних тварин живими у вогнища.

Це варварство привело до загрозливого за своїми масштабами розмноження мишей і щурів. І настала відплата - «чума на вашу голову». Адже не секрет, що саме кішки знищують тих гризунів, що розносять всілякі інфекції, що викликають епідемії.

Але інквізиції давно немає, а проблеми нелюбові до чорних котів залишилися.

Тому в день чорного кота в усій Італії  організовують інформаційні центри, де перехожим роздають уривки з літературних творів, присвячених чорним котам, і просять підписати петиції на захист цих тварин.

У Мілані і в Римі на День Чорного кота проходять паради і пікніки за участю власників чорних кішок і котів разом з їх вихованцями.

Але  чорний кіт лякає не лише італійців.

Побачивши чорного кота, багато хто досі вжахається або спльовує через плече. А якщо чорний кіт перебіжить дорогу, то люди не лінуються зробити крюк і обійти це місце.

До речі, вчені з'ясували, звідки взялася прикмета, що якщо чорний кіт дорогу перейде, чекай невдачі.

Виявляється в часи, коли на вулиці не було яскравого освітлення, вершники, що прямували по дорозі вночі, ризикували бути скинутими конем, дорогу якому в темряві перебігав кіт.



Проте чорні коти були чинником залякування далеко не в усіх народів. Наприклад, в Англії бояться чисто-білу кішку. А англійські моряки, вирушаючи в плавання, обов'язково брали на борт чорного кота. Саме чорний кіт за їх повір'ями служив гарантією вдалої подорожі і благополучного повернення додому. Володар чорного кота в Англії вважається щасливчиком.

Японці у свою чергу помітили, що саме чорні коти краще за всіх передчувають бурю. Японські моряки тримали чорних котів під час плавання в клітках. І тварини починали битися об лозини за дванадцять годин до початку бурі або шторму.

В давнину люди поклонялися чорним котам не лише в Стародавньому Єгипті, але і в Китаї, і в Японії.

У Великобританії в графстві Йоркшир поява в спальні ранком чорного кота провіщає вдалий день. А якщо англійка зустріне чорного кота на вулиці, то незабаром вона зустріне свою любов, яка буде щасливою.

До того ж чорні коти відрізняються милосердям, співчуттям і благородством, яким непогано б повчитися у них людям.




 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла