Орден Усмішки. Нагорода за радість


 Кожній людині приємно отримувати нагороди за свою професійну діяльність. Вони бувають цінними і символічними, престижними і маловідомими. Але є одна нагорода, яка для кожного лауреата представляє особливу цінність. Це єдина в світі нагорода, яку діти присуджують дорослим і якій ООН надала статус міжнародної.  

Це - Орден Усмішки - спочатку польська, а потім міжнародна нагорода, що присуджується відомим людям, які приносять дітям радість. Нагорода була заснована польським журналом «Kurier Polski» в 1968 році. А через 11 років, у 1979 році, Орден набув статусу міжнародного рішенням Генерального секретаря ООН.

Ідея створення нагороди виникла в одного польського хлопчини, який надихнув дорослих на її реалізацію 1967 року.

У конкурсі на проект ордену брали участь десятки тисяч дітей, і врешті журі обрало малюнок дев’ятирічної дівчинки Єви — усміхнене сонечко на блакитній емалі.

Орден має вигляд медалі, покритої блакитною емаллю із зображенням сонця, що посміхається. Орденська стрічка з білого муару з зображенням квітів.

Орденом нагороджуються найпопулярніші серед дітей дорослі. Діти називають своїх кандидатів, і в перший день весни міжнародне журі оголошує кавалерів «Ордену Усмішки», а в останній день осені відбувається вручення Нагороди. Лицарів ордена обирають в результаті великого обговорення і голосування в школах і ліцеях Польщі.


До комісії (капітулу) входять 60 чоловік-представників держав: Польща, Великобританія, Аргентина, Австралія, Білорусь, Бельгія, Франція, Ізраїль, Канада, Німеччина, Росія, Туніс, Україна, США, Угорщина, Італія , Румунія, Литва, Чехія, Азербайджан, Грузія, Вірменія, Японія, Сербія. Більшість з них -  громадяни Польщі.


За час існування нагороди її удостоювалися відомі в Польщі і в усьому світі політики, громадські, культурні та релігійні діячі. Як, наприклад, Білл Клінтон, Маргарет Тетчер, Далай-Лама XIV, Іван Павло II, Мати Тереза, Астрід Ліндгрен, Ян Твардовський, Стівен Спілберг, Джоан Роулінг, Туве Янссон, Сергій Михалков, дружина екс-президента Польщі Йоланта Квасневська.

Є одна незвичайна вимога до лауреатів: перед врученням нагороди кожен з них повинен випити склянку лимонного соку з посмішкою на обличчі. Ідея полягає в тому, щоб в найскладніших ситуаціях знайти в собі сили і подарувати дитині посмішку.


З моменту заснування ордена його лицарями стали 1041 людина із 50 країн. У 1996 році в польському місті Рабка-Здруй був заснований музей, присвячений історії Ордена Посмішки.

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла