Разом проти знущань в школі

 

За даними ЮНЕСКО, більше 30% учнів по всьому світу піддаються різним формам насильства і цькування з боку своїх однокласників. Кожен десятий учень страждає від кібербулінгу. Під час пандемії COVID-19 випадки цькування, особливо кібербулінгу, почастішали, при цьому як щодо учнів, так і до вчителів.

Не можна ігнорувати наслідки знущань та насильства, пов’язаних зі школою. Дослідження показують, що діти, над якими часто знущаються, втричі частіше почуваються чужими у своїй школі і вдвічі частіше пропускають заняття, ніж їхні однолітки, які не зазнають знущань. Вони також частіше не можуть спати вночі та думають про самогубство.

Зовнішній вигляд - головна причина знущань, а потім етнічна приналежність, національність та колір шкіри.

Учні, яких сприймають «іншими», зазнають більшого  ризику знущань. Наприклад, дівчатка, які виглядають «як хлопчики», або хлопчики, які, в сприйнятті інших, виглядають або поводяться «як дівчатка», дуже часто стикаються з різними формами цькування як в школі, так і в Інтернеті.

Занадто багато людей вважають, що знущання в школі, включаючи цькування в Інтернеті, є неминучим етапом переходу до дорослого віку, який є відносно нешкідливим, і його мало що може зупинити.

Натомість є вагомі докази того, що насильство та цькування в школі, включаючи кібербулінг, можна запобігти . А в разі, якщо це все ж сталося, є ефективні заходи, що дозволяють усувати і пом'якшувати наслідки буллінгу.

З 2020 року, перший четвер листопада офіційно визнаний Міжнародним днем ​​боротьби з насильством і цькуванням в школі, в тому числі кібербулінгом. Цього року день пройшов  під гаслом «Разом проти знущань в школі» 5 листопада.

Рішення відзначати цей день щороку  було прийнято державами-членами ЮНЕСКО у 2019 році. Своїм рішенням країни визнали , що знущання в школах та кібербулінг є порушенням прав дітей та підлітків на освіту, здоров'я та добробут.

ЮНЕСКО закликає всі країни, організації та людей зібратися разом із спільною метою забезпечити відсутність шкіл від страху та насильства, а дітей та підлітків захистити від кібербулінгу.

Жоден учень не повинен жити в страху, ходячи до школи.  

 

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля