Цей смак не знає кордонів

 

Великими ласунами і знавцями макаронів в усьому світі визнані італійці. «Pasta» італійською означає тісто, ось тільки слово «паста» в українській мові вже було зайняте. Тому в нашій країні ці популярні вироби з тіста назвали макаронами. А у всьому «винні» греки, саме від їх слова «макарія» – що означає їжа з ячмінного борошна і з’явилася така звична для нас назва.

Макарони в наш час користуються великою популярністю.

Але хто був автором ідеї їх створення, так і не вдалось дізнатися – настільки давно ця їжа з’явилася на кухні у людей

(IV тис. до н. е.).  Їх знаходили в саркофагах, єгипетських гробницях. У грецькому епосі є навіть міфи про бога Вулкана, який виготовляв тонкі нитки з тіста.

Раніше, в урожайний рік, надлишок борошна не могли зберегти належним чином і воно просто пропадало. Стародавні римляни, стурбовані збереженням врожаю, почали замішувати тісто з водою, висушувати його і залишати у спеціально відведеному для цього місці, де воно могло довго зберігатися і не втрачати своїх смакових властивостей.

Таку локшину готували як гарнір до м’яса, риби і овочів.

Італійці для приготування пасти використовують виключно борошно пшениці твердих сортів. І що цікаво, в Італії існує нотаріальний акт 1244 року, який забороняв вживати pasta lissa – пасту з м’яких сортів пшениці. 

До XVI століття макарони були доступні лише багатим людям, так як в їх рецептурі використовувався дуже дорогий сорт пшениці. А вже трохи пізніше, в 1819 році, була створена машина для виготовлення макаронів – вони більше не були ручним дорогим виробом.

Італія – країна, яка відіграла не останню роль у виробництві і популяризації макаронних виробів. У XVI столітті саме в Італії великої популярності набувало приготування пасти, а виробників її називали по-різному – «Маестро фіделарі», «лазаньярі», «вермічелларі», «артіджані делла паста».

З чого тільки зараз не готують макарони: з рису, гречки, ячменю, шпинату, а можливо з чогось ще. Розрізняють пасту свіжу і суху, яєчну і приготовлену на воді, великого та дрібного формату, є також паста кольорова, паста рігатте (рифлена) і паста з начинкою.

Секрети італійських поварів як правильно варити макарони:

Ø Варити макаронні вироби твердих сортів 5-7 хв.

Ø Кидати макарони в киплячу воду.

Ø Варити макарони в підсоленій воді.

Ø Сіль кидати до закипання води, якщо зробити навпаки, то це погіршить смакові властивості пасти.

Ø Варити макарони під кришкою. Після того, як вкинули пасту в кип’яток, збільшити вогонь. Після повторного закипання кришку потрібно зняти.

Ø Якісні сорти макарон не змивати водою.

Ø Подавати до столу пасту потрібно свіжою і теплою, заправляти маслом або соусом. А щоб соус гарно змішувався з пастою потрібно залишити трохи рідини.

Смачного!


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла