Свято ліхтариків, пісень і гусака

 

11 листопада в Німеччині і в Європі відзначається День Святого Мартіна / Martinstag - день любові до ближнього і душевної чуйності.    

У День Св. Мартина діти в  з ліхтариками в руках ідуть ходою  до великого багаття на площі. Усередині ліхтариків горять маленькі свічки, а дітвора співає спеціальну пісню. Сенс її полягає в тому, щоб попросити ліхтарик горіти якомога довше.


На площі розігрується епізод з легенди. На галявині з’являється вершник на білому коні. На ньому червоний плащ і шолом як у римських воїнів. Це Святий Мартин. Він бачить жебрака, що замерзає від холоду, і, розчулившись, розриває плащ і віддає тому половину.

За легендою, ця подія сталася у IV столітті у Франції.

Мартин був римським солдатом, бачив багато несправедливості і це змінило його життя. Він покинув військову службу і через кілька років став священиком у французькому місті Турі. Все життя він присвятив допомозі бідним.

За це католицька церква проголосила Мартина святим. У Франції він вважається національним святим і покровителем жебраків, ізгоїв, а також тих, хто відмовився від військової служби.

З площі всі діти відправляються по околицях - обходячи сусідів, вони отримують в кожному будинку солодощі, а також печиво у формі чоловічка. Вважається, що у цих ласощів більше 20 назв - своє для кожного регіону Німеччини. Але загальним для всіх буде, мабуть, «Weckmann», від «weck» - «булочка». Чоловічок тримає в руках  єпископський посох.

Традиційно в День Св. Мартина їдять гусака. Це теж пов’язано з легендою. Вважається, що Мартин не хотів бути єпископом і сховався в сараї, де були гуси. Але птахи так голосно ґелґотіли, що видали його схованку. Так, Мартин став єпископом французького міста Тура.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла