Спецпроєкт Фільтра про ТОП-10 найбільш медіаграмотних країн Європи. Фінляндія

 

Фільтр разом із Smart Angel в рамках «Всеохопної інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації», за фінансової підтримки Європейського Союзу розпочинає спецпроєкт про досвід найбільш медіаграмотних країн Європи.

Розпочинаємо з Фінляндії  —  країни, що вже сьомий рік поспіль є лідером у рейтингу!

 

Фінляндія почала свою політику щодо медіаграмотності в 1990-х роках. На той час Міністерство освіти і культури опублікувало відповідний документ «Медіаосвіта в Фінляндії». У 2013 році Міністерство освіти і культури розробило національні керівні документи щодо медіаграмотності: «Цифрова програма Фінляндії 2011-2020» та «Програма політики щодо дітей та молоді 2012-2015».

І вже у 2019 році Фінляндія опублікувала нову стратегію, яка була описана в документі «Медіаграмотність в Фінляндії», який визначає нові цілі та завдання для медіаграмотності в країні, зокрема важливість розвитку медіаграмотності для всіх громадян, незалежно від їхнього віку, соціального статусу чи місця проживання.

Відповідальність за медіаграмотність на національному рівні.

За медіаграмотність на національному рівні в Фінляндії відповідає Національний аудіовізуальний інститут (KAVI). КAVI є державним органом, який відповідає за розвиток медіаграмотності, підтримку дітей і молоді в цифровому середовищі та за створення безпечного медіасередовища для дітей.


 Центр безпечного Інтернету.

У Фінляндії діє Центр безпечного Інтернету (Safe Internet Centre) — частина міжнародної мережі Insafe, яка займається медіаосвітою та онлайн-безпекою. У Центрі безпечного Інтернету можна отримати інформацію про безпечне використання Інтернету, захист від онлайн-злочинів, протидію дезінформації, розвиток медіаграмотності.

Національна програма навчання.

Навчальна програма є частиною унікальної, широкої стратегії, розробленої урядом Фінляндії після 2014 року, коли країна вперше стала мішенню для фейкових новин від свого російського сусіда, і уряд зрозумів, що він перейшов до постправдивої ери.

У Фінляндії медіаграмотність — це не окрема дисципліна, а частина загальної освіти. Наприклад, на уроках математики вони дізнаються, як статистичні дані можуть бути використані для маніпулювання громадською думкою. На уроках мистецтва вони вивчають, як зображення можуть бути використані для пропаганди або дезінформації.


Програми медіаосвіти.

Такі програми доступні для всіх, незалежно від віку, освіти та соціального статусу. Наприклад:

«Медіаграмотність для малюків» для дітей віком від 0 до 6 років; «Медіаграмотність для юнаків і дівчат» від 13 до 18 років;

 «Медіаграмотність для дорослих» від 18 років і старше.

Ці програми охоплюють різноманітні заходи, такі як лекції, семінари, тренінги, онлайн-курси та інші. Близько 100 урядових та неурядових організацій проводять заходи з медіаграмотності, які охоплюють державний сектор, освіту та громадянське суспільство.

 

Тиждень медіаграмотності.

У цей тиждень лютого усі державні установи, організації об’єднуються для підвищення рівня медіаграмотності. Попри епідемію коронавірусу, у 2021 році до Тижня медіаграмотності було проведено понад 30 різноманітних заходів, майстер-класів та кампаній, які заохочують всіх критично ставитися до медіа.

Ігровий тиждень Фінляндії.

Ігровий тиждень Фінляндії (Game Week Finland) — щорічна подія, яка проводиться у лютому. Мета Тижня — підвищити обізнаність про відеоігри та їхню культурну цінність. У рамках Тижня проводяться різноманітні заходи, такі як конкурси, покази відеоігор, дискусії, освітні заходи.

До 2030 року країна ставить амбітну мету — стати найбільш медіаграмотною нацією у світі. За словами Національного агентства освіти, така багатогранна грамотність підвищить здатність функціонувати в сучасному суспільстві.

Цей матеріал підготовлено в рамках «Всеохопної інформаційно-просвітницької кампанії з протидії дезінформації», що впроваджується національним проєктом з медіаграмотності «Фільтр» та Smart Angel у співпраці з експертними організаціями за фінансової підтримки Європейського Союзу. Його зміст є виключною відповідальністю редакції програми і не обов’язково відображає позицію ЄС.

Джерело:

https://filter.mkip.gov.ua/speczproyekt-filtra-pro-top-10-najbilsh-mediagramotnyh-krayin-yevropy/

 



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля