Сер Террі Пратчетт. Шлях чарівника

 

Террі Пратчетт — один із найпопулярніших британських письменників у жанрі фентезі та майстер сатиричного гумору. Його ім’я стоїть поряд із Джоном Толкіном, Джоан Ролінг і Клайвом Льюїсом. Людину, яка вміла посміхатися крізь труднощі і творила мистецтво, незважаючи ні на що. Його романи ніби малюють портрет свого автора – сильного борця, з непростою долею і лукавою посмішкою, якого нашій круглій планеті складно буде забути.


Террі Пратчетт народився 28 квітня 1948 року в Біконсфільді, Англія. Там він пішов до школи, але одразу стикнувся з булінгом — директор школи дорікав Пратчетту за розлад мовлення. Коли хлопчику було 9 років, родина переїхала до Бріджвотера, де Террі склав іспит та отримав місце у Вищій технічній школі Вікомба.

Жага до письменництва у Пратчетта виникла не одразу — спочатку він хотів стати астрономом. Майбутній письменник збирав листівки з чаєм Brooke Bond від Lipton про космос і мав телескоп, але йому бракувало математичних навичок.


У школі він почав писати перші оповідання для шкільного журналу. Твір «Бізнес-конкуренти» (Business Rivals), написаний як домашнє завдання, опублікували у журналі, коли Террі було 13 років. Це розповідь про чоловіка, на ім'я Крусібл, який знаходить Диявола у своїй квартирі в хмарі сірчаного диму.

Згодом Пратчетт надсилає текст редакторові журналу Science Fantasy, де його приймають, публікують під назвою «Бізнес Аїда» (The Hades Business) — і виплачують юному авторові перший гонорар у £14.


У 17 років Террі залишив школу заради стажування журналістом в Артура Черча, редактора Bucks Free Press. Там Пратчетт писав оповідання для дітей під псевдонімом Дядько Джим, а у цих творах були згадані персонажі з майбутнього першого роману письменника — «Люди килимів» (The Carpet People).

Перший раз роман видала компанія Colin Smythe Ltd. у 1971 році з ілюстраціями Пратчетта. Проте письменник знову підписався не своїм ім'ям, взявши псевдонім Патрік Кернс. У 1992 році він вже підписав перевиданий твір як Террі Пратчетт.


Перший роман про Дискосвіт — «Колір магії» — приніс йому справжній успіх та був опублікований у твердій палітурці видавництвом Colin Smythe Ltd., коли Пратчетту було 35 років. Після написання четвертої книги про Дискосвіт — «Морт» із циклу «Смерть» — автор покинув роботу  прес-секретарем Центральної ради з виробництва електроенергії та повністю занурився у письменництво.

Книги про «Дискосвіт» — це 41 роман, 5 оповідань, низка довідників, путівників та альманахів, кілька мап та навіть кулінарна книга.

 

Ідея циклу книг «Дискосвіт» прийшла до нього несподівано і вчасно: молодий Пратчетт вважав, що жив у сірому повсякденному світі. Він хотів бачити більше фарб, намагався знайти щось незвичайне та цікаве. Багато письменників того часу намагалися зачепити читача чимось новим. У Террі це чудово вийшло: він створив зовсім інший світ, помістивши його на плаский диск, який несуть на своїх спинах чотири слони і, звичайно ж, черепаха. Іноді жителів через це трусить, але вони впевнені, що добрий струс ще нікому не завадив.


Письменник зробив Землю пласкою і населив цей світ цікавими та пізнаваними персонажами. Хоча читач може знайти тут що завгодно: чарівників та чарівниць, скрині із золотом, що говорять, абсолютно легальні гільдії вбивць та грабіжників і навіть уявних драконів. Саме це є родзинкою книги.


У 1990-ті Пратчетт стає найбільш продаваним автором Великої Британії. Сумарний тираж його книг у ці роки — понад 85 мільйонів екземплярів, їх перекладають 37 мовами. У 2000-х він поступається першим місцем за тиражами Джоан Ролінг з її серією про Гаррі Поттера, але міцно утримує другу позицію.


У 1998 році за внесок у літературу Террі Пратчетт був удостоєний звання Кавалера Ордену Британської Імперії. Більше того, 2008 року Королева Британії нагородила його титулом лицаря.

Здавалося б, доля щедро обдарувала Террі Пратчетта – талантом, сімейним щастям, славою, успіхом. Однак у 2007 році лікарі діагностували у нього рідкісну форму хвороби Альцгеймера, що затьмарило його подальший шлях. Він не став приховувати свою проблему від шанувальників і почав власну кампанію з підвищення обізнаності про це захворювання, пожертвувавши мільйон доларів на дослідження хвороби Альцгеймера у 2008 році.


У червні 2011 року Пратчетт представив документальний фільм BBC «Террі Пратчетт: вибір померти» про допоміжне самогубство. Він отримав нагороду за найкращий документальний фільм на шотландській церемонії BAFTA в листопаді 2011 року.

Проте, не дивлячись на прогресування хвороби, сер Террі Пратчетт продовжував писати. Через кілька місяців після того, як він закінчив черговий роман про Дискосвіт «The Shepherd’s Crown», у березні 2015 року він мирно помер у себе вдома у Вілтширі, в оточенні рідних, поруч з улюбленим котом, що спав на його ліжку.

«Яскрава, кумедна, прониклива, тепла і добра людина, людина з безмежним терпінням, людина, що насправді знала, як насолоджуватися життям … і книгами. Він вижив завдяки Бабуні Дощевіск, Няні Яґг, Морту, Смерті, Смерті Щурів, командору Ваймсу, Бібліотекарю, Коену-Варвару, чарівникові Ринсвінду … та сотням інших незабутніх персонажів, чиї пригоди будуть продовжувати тішити і дивувати читачів у всьому світі ще багато прийдешніх років», - зазначив популярний американський письменник-фантаст, сценарист і продюсер Джордж Реймонд Річард Мартін.








Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля