Вільям Шекспір – справжнісінький феномен

 

Шекспір – видатний світовий літератор. І жоден твір ( за винятком Бібліїї ) не містить стільки крилатих висловів, як ті, що їх написав старий добрий Вільям.

Ніхто так і не знає точної дати народження Вільяма Шекспіра, лише день його хрещення: 26 квітня 1564 року. Згодом хтось визначив 23 квітня днем його народження. Приблизно десь так воно й було. Крім того, ця дата ще й збігається з днем смерті Шекспіра – 23 квітня 1616 року.

Вільям Шекспір – справжнісінький феномен. Попри те, що його біографію досліджують упродовж декількох століть, ми й досі знаємо про нього зовсім небагато. Навіть на сьогодні є літературознавці, які піддають сумніву те, чи відомі п’єси взагалі належать перу Шекспіра. Можливо, великим автором був насправді конкурент Вільяма Крістофер Марло, чи Едвар де Вер, чи філософ Френсіс Бекон – і з кожним із них пов’язана якась дивна теорія змови, яка належить до «шекспірівських детективчиків ».

Хоч би хто це був насправді, він створив літературне диво: драми Шекспіра були популярними ще за його життя, людям вони подобалися, а Вільям навіть заробляв ними чимало грошей. Та тоді ніхто й уяви ти не міг, що завдяки цим п’єсам Шекспір стане найвідомішим драматургом світу й усіх епох і що він, як ніхто інший, здійснить важливий внесок у формування англійської мови.

Шекспір володів неймовірно великим словниковим запасом. Окрім цього, письменник постійно вигадував нові слова, наприклад, утворював з іменників прикметники ( bloody = кривавий),  дієслова використовував як іменники (dawn = світанок ) або навіть придумував щось зовсім нове (courtship = залицяння ).

До речі, Шекспір був не лише драматургом, а й поетом. Найвідомішим є його цикл зі 154 сонетів, і тут знову таємниця : сонети присвячені якомусь «W.H.» ( до сьогодні ніхто не знає, хто б це міг бути) і написано до юного лорда (він і є той W.H.? Чи це був ще хтось інший ? І чи існував він узагалі? ) – новація на ту пору, коли вірші про кохання присвячували лише жінкам. Між іншим, відомим на весь світ є вісімнадцятий сонет Шекспіра ( « Чи з літнім днем тебе зрівняю?» ( Переклад О. Виженка. – Пер. )).

Таємничому, загадковому й величному Вільяму Шекспіру вже понад чотириста років,  а його персона й досі не до кінця вивчена.

Таку цікаву інформацію ( і не тільки) ви знайдете в книзі Катаріни Маренгольц « Література ! Мандрівка світом книжок ».

Її авторка, Катаріна Маренгольц, живе в Гамбурзі, вивчала культурологію в Люнебурзькому університеті в Німеччині. З 1997 року  працювала редактором на радіо « Північнонімецьке мовлення » (NDR) і страшенно цікавиться літературою.  Її фірмовий стиль – короткі, захопливі і дотепні розповіді.

Ілюстраторка видання «Література! Мандрівка світом книжок»  Дон Парізі навчалася в Гамбурзі, три роки прожила в Парижі і повернулася в Німеччину, де працювала дизайнером, а роботи її відрізняються тонким гумором і оманливо-простим стилем.

Разом Маренгольц і Парізі створили книгу, яка однозначно прикрасить полиці книголюбів! Наче справжній гід авторка проводить читача сторінками найвідоміших та найбільш знакових творів, починаючи від Данте і закінчуючи Маєр, Фоером і Роулінг. Стисло, дотепно і цікаво Маренгольц не лише переказує їхній зміст, а ще й наводить маловідомі факти з біографій авторів, іноді додає власні ремарки або відомі цитати.

Така біографічно-спойлерна оповідь періодично перебивається довідкою з теорії літератури або просто цікавою інформацією, наприклад, про те, яких книг у світі було продано найбільше або справжні іменна відомих письменників. Словом, літературних і не тільки цікавинок вистачить всім.

Вибагливі шанувальники літератури ще раз пригадають улюблені сюжети, по-новому поглянуть на життя письменників крізь призму свіжих фактів і цікавої статистики. А читачі-початківці завдяки посутнім порадам, легкій мові та дотепним ілюстраціям зможуть швидко зорієнтуватися в розмаїтті стилів та жанрів, оцінити визнані шедеври та сформувати власний літературний смак.

Книга  «Література ! Мандрівка світом книжок » є у фонді Чернігівської обласної бібліотеки для дітей.

 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля