Чому 30 квітня по всій Швеції палять багаття?..

 

У Швеції 30 квітня святкують Вальборг , або Вальпургієву ніч (Valborgs massoafton). Звучить моторошно, тому що назва свята асоціюється з шабашем відьом та нечистістю. Але ні, шведи не перевдягаються в дивний одяг, не дістають мітлу з шафи. Вони збираються та підпалюють великі вогнища. Так у Швеції святкують прихід весни.

Вальборг - одне з традиційних свят у Швеції, що корінням йде в язичницьке минуле. Головною подією вважається спалювання величезного багаття, яке символізує наближення літа - теплої та довгоочікуваної пори року.



Саме на це свято, яке відзначається 30 квітня - 1 травня, на думку шведів, приходить справжня весна.

А отже, вважають місцеві жителі, настав час позбавлятися від непотребу, який скупчився за зиму, і... розпалюють величезне багаття, в якому палять все непотрібне.

Вальборг, або Вальпургієва ніч, з'явився ще в Середньовіччі - вважалося, що в ніч на 1 травня відьми та інша погань зліталися на шабаш до самого диявола. Щоб захистити себе від нечистої сили, потрібно було палити багаття.

На 30 квітня припадав у Середні віки  останній день року, що, звичайно, відзначали піснями, танцями та застіллям. А 1 травня вперше після зими виганяли на пасовища худобу, тому багаття було дуже доречно, щоб відлякувати хижаків.

Більшість шведів палять багаття, кидаючи у вогонь непотрібні коробки, рами, старі двері, газети, гілки дерев (які заздалегідь обрізають, готуючи до нового врожайного сезону).

Можна з упевненістю сказати, що цими днями у Швеції у кожному дворі горять вогні, багаття та свічки.



А для студентів Вальборг – провісник літа та довгоочікуваних канікул. В останній день квітня вони одягають білі кашкети і влаштовують вечірки на честь весни і  закінчення навчального року.

 


Найбільша хода студентів проходить у місті Уппсала. Тут знаходиться найстародавніший і знаменитий університет Швеції.

По центру міста протікає річка, якою цього дня студенти пливуть на саморобних човнах! Щоб подивитися народне гуляння та взяти участь у ньому, приїжджають з інших міст Швеції.



Спаливши все непотрібне вдома, люди вирушають у місто, оскільки Вальборг – це масове свято. Там, в оточенні натовпу, люди співають хором пісні, водять хороводи. У сутінках, які у Швеції у ці дні настають рано – це дуже гарне, трохи містичне видовище.

Вальборг – гарна традиція. Прихід врожайного теплого сезону, свято студентів та відлякування злих сил. Кожен обирає сам, але дивитися на красиве велике багаття на заході сонця подобається всім!

 





 

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

Винахідник приносить світло в'язням темряви. Всесвітній день абетки Брайля