Польські великодні страви
Великдень —
найважливіше християнське свято. У Польщі перед святами вітрини магазинів прикрашені
гілочками верби, пасхальними зайцями і курчатами, а в супермаркетах рушає
кампанія знижок на продукти і товари, без яких на Великдень не обійтись.
10 польських
великодніх страв без яких годі уявити польський Великдень. Біла ковбаса, журек,
маківник та сирник... Польські традиційні великодні страви – несподівані,
вишукані та натхненні весною.
Біла ковбаса
Великдень –
це свято копченостей і шинки, та центральне місце на столі займає біла ковбаса.
Це некопчена ковбаса з меленої свинини, з додатком яловичини і телятини, в
натуральній оболонці, приправлена сіллю, чорним перцем, часником та
майораном. Її подають у традиційному супі – журеку. Зазвичай вона є у
польському великодньому кошику. Переважно її подають вареною – з хроном,
гірчицею або цвіклями (бурячками з хроном).
Журек
Журек або
жур – це суп, зварений на домашній або купленій заквасці з житнього борошна. До
нього додають варену білу ковбасу і половинки звареного яйця. Колись журек (без
ковбаси) та оселедці були головними стравами під час Великого посту. До Великої
суботи люди так ними переїдалися, що влаштовували їм урочисті похорони. Суп
виливали або закопували на городі. У наш час поляки охоче їдять жур упродовж
цілого року.
Крашанки
Якщо ви
любите яйця, польський Великдень вам сподобається. Яйце символізує воскресіння
Христа і нове життя. До Великодня яйця фарбують, святять їх у костелі, а відтак
дають посвячені один одному із побажаннями всього найліпшого у цьому році й,
звичайно ж, споживають з різноманітними додатками. Чи то варені, чи
фаршировані, чи смажені, чи з майонезом – під час Великодня від яєць не
вдасться відкрутитися. Класичне фаршироване яйце – круто зварене, розрізане
надвоє і заповнене жовтком, змішаним із майонезом, гірчицею, цибулею та хріном.
Оселедці
Оселедці у
Польщі популярні так само, як в Україні, Нідерландах і Данії. Вони завжди
присутні на святковому столі як у період Великодня, так і Різдва. Філе з
оселедців, мариноване в оцті або олії, подається у шматочках, із овочами або й
без, посипане дрібно посіченою сирою цибулькою. На Великдень традиційно подають
оселедці домашнього приготування, але маринованими вони доступні в магазинах
протягом усього року.
Хрін
Хто його
натирає, той сльози проливає. Коли трете корінь хрону, сльози ллються ріками.
Тертий білий або червоний хрін (який своїм кольором завдячує додаванню буряка)
чудово підходить до більшості холодних закусок. Гострий соус з хрону ідеально
поєднується зі смаком м'яса.
Мазурек
Перше місце
серед польських великодніх випіків посідає мазурек. Вважається, що його рецепт
привезли до Польщі з Туреччини, а популярним він став у XVII столітті. Саме від
пекаря залежить те, як виглядає мазурек. Його роблять з різних видів тіста і
прикрашають мармеладом, шоколадним кремом, сушеними фруктами та горіхами. Цей
солодкий десерт відкриває для уяви необмежені можливості.
Сирник
Польський
сирник – це сирний пиріг, що від свого американського відповідника cheesecake
відрізняється видом сиру. Якщо польський сир замінити зернистим сирком або
рикотою, це вже буде зовсім інший десерт. Польський сир густіший, солодкий, не
такий вологий, як інші види білого сиру, і не такий гладкий, як рикота. Знавці
стверджують, що коріння цього польського пирога варто шукати у Стародавній
Греції або в Римі.
Бабка
Висока,
легка великодня бабка робиться з дріжджового тіста, виготовленого безопарним
способом, й випікається у глибокій формі для випічки кексів. Іноді до бабки
додають ромовий сироп або прикрашають її глазур’ю, однак традиційна бабка не
може мати начинки. Назва пирога походить від польського слова «babcia».
Ймовірно, йдеться про форму кекса: бабка нагадує широку складчасту бабусину
спідницю.
Маківник
Маківник –
це маковий рулет, схожий на штрудель. Його головний складник – мак, а тісто
точно таке ж, як у великодній бабці. Маківник має легку текстуру, часом до
нього додають родзинки й поливають делікатною цукровою глазур’ю.
Великоднє
ягнятко
Ягнятко з цукру – це традиційна прикраса польського столу і великоднього кошика. Його часто прикрашають мініатюрною червоною хоругвою з золотим або білим хрестом.
Коментарі
Дописати коментар