Як допомогти найближчим звільнитись від своїх тягарів? Сільвана Де Марі «Останній ельф»

 

Здавалося б, написати про ельфів оригінально й цікаво вже неможливо, але раз за разом письменники у світі намагаються це зробити. Іноді їх спроби навіть можна назвати вдалими. Наприклад, спробу італійської письменниці Сільвани Де Марі з її книгою «Останній ельф».

 «Як казала бабуся, головна ознака, що відрізняє людську расу від ельфійської, – це цілковитий бардак будь-якого логічного мислення, або, простіше кажучи, “глупотаˮ».

«Останній ельф» – перша частина трилогії всесвітньо відомої італійської письменниці. Роман перекладено більш ніж 20-ма мовами.

Йорш, останній на світі ельф, добре знає, як воно – бути не таким, як решта. Утративши родичів та загубившись посеред спустошеної країни, у якій безперестанку ллє дощ, він утратив надію на порятунок. І тим більше не сподівався, що допомога надійде від найлютішого ворога ельфів – людини, яка тільки й знає, що звинувачувати ельфів у всіх своїх нещастях. Випадкова зустріч із Сайрою та Монсером змінить їхні життя.

Люди навчаться вірити у власні сили й згадають, що крім ненависті та страху на світі є інші почуття. А Йорш муситиме відшукати останнього дракона, щоб здійснилося давнє пророцтво, яке стверджує: саме він, останній ельф спричиниться до народження нового світу, де всі істоти житимуть у згоді...

Те, що на перший погляд здається наївністю, насправді є великою мудрістю малої істоти. Подібно до будь-якої звичайної дитини, ельф Йорш не вдається до іронії, яку вважає людською глупотою, не посягає на життя тварин, бо не можна їсти те, що думає, а головне – він просто радіє життю. І потроху вчить цьому Сайру та Монсера.


Книга Сільвани Де Марі має дві частини – «Останній Ельф» та «Останній Дракон», які утворюють цілу легенду. У цій фантастичній легенді знаходять своє місце два покоління людей та два покоління драконів, пророцтва, боротьба за владу, пошуки розуміння природи любові та дружби, знання, злості та страху. І посеред всього цього – один ельф, на позір слабка, однак внутрішньо сильна істота, якій понад усе хотілось би на когось покластись, почути слова «не хвилюйся, я з усім розберусь». Проте поряд таких немає, тому можливість допомогти іншим повсякчас сповнюють малого сил і рішучості.

Роман Сільвани Де Марі читається неймовірно легко, та насправді це напрочуд глибока книжка, у якій ідеться про найважливіше: про страх перед самотністю й відсутністю любові, змужніння й відповідальність за світ, у якому живеш.


«Останній ельф» (ориг. L'ultimo Elfo) — третя дитяча книжка авторки.

Сільвани Де Марі - італійська письменниця, психотерапевтка, лікарка. Працювала хірургом в Італії та Ефіопії, згодом почала займатися психотерапією в Турині.

Роман перекладений більш ніж 20-ма мовами. Отримав престижні нагороди: премії «Андерсена» і «Банкареліно» в Італії, премію «Prix Imaginales» у Франції як найкраща книга в жанрі фентезі, премію Американської Асоціації Бібліотекарів у США як найкраща зарубіжна книжка для молоді, премію Дитячого Журі в Латвії. Роман увійшов у шкільну програму в Італії.

 

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла