Захисти свої дані у своєму ж комп’ютері

 

Важливо пам’ятати про дотримання правил поведінки в Інтернеті – це допоможе убезпечити як віртуальне, так і реальне життя, адже порушення персональних даних тягне за собою неприємності та небезпеку у реальному житті.

 Кілька порад, що допоможуть захистити персональні дані:

"Ні" підозрілим сайтам. Звісно, не можна відкривати підозрілі файли, що містяться у текстах електронних листів і можуть бути піратськими програмами, та вводити свої дані на підозрілих сайтах.

 Лише складні паролі. Потрібно для різних акаунтів користуватися різними паролями, котрі мають складатися з різних літер та цифр – так пароль буде стійким до зламу. Також необхідно змінювати пароль раз на три-чотири місяці.

 Шифрування даних. Необхідно зашифрувавши свої дані, розміщені на зовнішніх носіях. Так доступ до інформації буде захищено, навіть якщо носій загубиться.

 Оновлення антивірусу. Потрібно регулярно оновлювати програми, встановлені на комп’ютерах та смартфонах. Це обов’язково, адже вони можуть стати небезпечними, якщо їх не оновлювати. До того ж важливо оновлювати антивірусні програми, які стоять на захисті даних, що зберігаються на комп’ютері.

 Для оплати в Інтернеті – віртуальна банківська картка. Під час здійснення електронних покупок краще не вводити номер пластикової карти, а користуватися віртуальними картками, де має зберігатися необхідна для покупки сума грошей. Це важливий елемент захисту даних, бо інтернет-магазин може бути "зламано" і ваші дані потраплять до рук шахраїв.

 Уникання громадських комп'ютерів і відкритого Wi-Fi. Якщо користуватися громадськими комп'ютерами та загальнодоступним Wi-Fi, то рано чи пізно можна виявити, що конфіденційність особистих даних порушено. Громадські комп’ютери можуть містити шкідливі програми, котрі збирають чи перехоплюють паролі.

Розібратись: що таке персональні дані, які права у вас є щодо захисту персональних даних, що таке політики приватності, як безпечно користуватись онлайн-послугами компаній, як користуватись соціальними мережами без шкоди для персональних даних та ін. вам допоможе освітній серіал «Персональні дані».  

Освітній серіал "Персональні дані"  доступний на Дія. Цифрова освіта  https://bit.ly/3dK1ede

Це проєкт Міністерство цифрової трансформації України, реалізований за підтримки ПРООН в Україні, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та ГО PrivacyHub.

Допоможуть вам отримати нові знання та навички сертифікований експерт з питань інформаційної приватності Дмитро Корчинський, народний артист України, актор театру та кіно Олексій Вертинський, а також акторка, співачка та блогерка Марія Кондратенко (Маша Краш).

 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла