Зимова столиця Європи. Місто, де зима триває до травня

 

Польське місто Закопане називають зимовою столицею Європи.  Історія цього міста як курорту почалася ще в ХІХ сторіччі. Зараз в Закопаному 10 основних гірськолижних комплексів. Найбільш популярні з них: Губалувка, Носаль, Поляна Шимошкова.

Вони обладнані більш ніж 50 підйомниками. Сезон катання триває до початку травня.

Центральна вулиця міста Крупувки, недарма, увійшла до п’ятірки найвідоміших вулиць країни. Вона настільки казкова, що оминути її в Закопаному неможливо.

Тут можна побачити багато гарних дерев’яних будиночків, промчатися на санках, запряжених парою добрих коней, побачити дві цікаві історичні пам'ятки: Костел святого Сімейства та маленьку дерев’яну церкву Святої Марії Ченстоховської. А ще – це вуличка брендових магазинів, кафе, ресторанів та сувенірних лавок.

Крім того, Закопане славиться термальними басейнами. Джерела цього міста найстарші в Польщі, вперше їх відкрили ще в далекому 1844 році. Води термальних басейнів насичені сірководнем та солено-йодовані. Особливо приємно поніжитися у термальних басейнах під відкритим небом з видом на засніжені гори.

Не можна бути в Закопаному і не спробувати гуральську їжу. Гурали – це польські горці. Їхня їжа дуже калорійна, а порції аж занадто великі, але то і не дивно, адже катання на лижах відбирає багато енергії.

В Закопаному обов’язково треба спробувати осципки – це місцевий підкопчений сир з овечого молока. Його можна підсмажити на відкритому вогні і пити з пивом, а можна полити варенням .

У Закопаному є аж 4 музеї і всі вони по-своєму цікаві. Музей Закопанського стилю ім. Станіслава Віткевича – це єдиний в Польщі музей, що розповідає про 200-річну історію закопанського стилю в архітектурі.

Музей закопанського стилю ім Титуса Халубинського містить експонати, що розповідають про історію, культуру та етнографію місцевих народів.

У Музеї Кароля Шиманського – польського композитора та піаніста можна побачити його речі, фотографії, нагороди та піаніно. Тут часто проводять концерти.

Цікавою є галерея Владислава Хасіора – польського скульптора та художника. Його композиції зроблені з дуже різних матеріалів, іноді навіть з купок сміття.



 


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла