Чому 6 січня поляки пишуть на дверях «К+M+B»?

 

 

Тому, хто вперше приїхав до Польщі, можуть впасти в око написи білою крейдою на дверях — «K+M+B» або «С+M+B». Традиція писати ці літери бере свій початок у XVIII столітті. В часи ПНР для багатьох поляків ці написи були своєрідним маніфестом.

6 січня католики відзначають свято Богоявлення або торжество Трьох королів (пол. Trzech Króli). Також можна почути й інші назви: Трьох царів, Трьох волхвів, Трьох мудреців. Одне з найбільш важливих і стародавніх християнських свят в католицькій церкві, близьке за значенням до Великодня та Різдва.

Свято Трьох королів має таку ж довгу історію, як і саме Різдво, і сягає корінням в Євангеліє, де описані події принесення дарів волхвами Немовляті Ісусу. Вони принесли  йому смирну, ладан і золото. До місця, де народився Спаситель, їх привела Віфлеємська зірка.

 До сих пір точно невідомо, хто ж були ці три чоловіка. Хтось каже, що вони були мудрецями і волхвами (магами, жерцями), але в Польщі їх називають саме "трьома королями" (Trzy Króli).

У наш час християни західного обряду, пам'ятаючи про цю подію, святять золото, ладан, воду та крейду. У Польщі на дверях осель можна побачити напис, зроблений посвяченою в костелі крейдою - три літери K+M+ B. Ладаном кадять в будинку - від хвороб і злих духів. Золотом проводять по шиї мешканців оселі, вірячи, що це захистить людину від хвороб та пристріту.


Більшість віруючих у Христа людей відвідують 6 січня богослужіння, після яких виходять на вулиці і беруть участь у карнавальних ходах і виставах. На свято поляки приходять в яскравих костюмах, з зірками та іншою різдвяною атрибутикою, щоб співати коленди (kolędy). Увечері діти ходять по домівках і співають колядки, та отримують «щчодркі» (пол. Szczodrki) - смачні рогалики, спечені спеціально до свята.


В цей день, 6 січня, після Служби Божої в храмах роздають освячену крейду, якою парафіяни пишуть на дверях своєї квартири K + M + B і рік, що розпочався.

Існує декілька варінтів написання магічних літер, як, зрештою, і пояснень, що саме вони символізують.

За однією з версій K + M + B - перші літери імен тих самих Трьох волхвів, які прийшли поклонитися Немовляті Ісусу і принесли йому свої дари - Каспер, Мельхіор і Бальтазар (Kacper, Melchior i Baltazar).


За іншою, напис виглядає трохи інакше, замість літери "К" пишуть "С", ось так: C + M + B.  Інтерпретують це як перші літери слів, що складають фразу латиною «Christus mansionem benedicat», що означає «Хай благословить Христос цей дім».

Цікаво, що «+» - це не «плюс», а «хрестик» - тобто, знак благословення.

Отже, у будь-якому випадку, напис трьох літер на дверях свідчить, що цей будинок - християнський, в ньому живуть люди, які готові виконувати волю Божу; що цей будинок відкритий для інших - тих, кого потрібно підтримати і словом, і ділом.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла