Цікаві факти про європейський парламентаризм! Бундестаг

 

І сьогодні на черзі Німецький Парламент, що має назву Бундестаг і є єдиним конституційним органом у політичній системі Німеччини, що обирається безпосередньо всіма громадянами країни

Найважливіші функції Бундестагу: ухвалення законів, вибори федерального канцлера і контроль за діяльністю уряду.

На засіданнях парламентських комітетів здійснюється основна робота з підготовки законів. У ході засідань мають бути узгоджені політична воля й знання експертів у відповідній галузі. На комітети покладена основна робота з парламентського контролю за діяльністю уряду.


Депутати Бундестагу обираються в ході загальних, прямих, вільних і рівних виборів при таємному голосуванні, терміном на 4 роки.

Згідно зі своєю партійною приналежністю, депутати об'єднуються у фракції, якщо для цього в них є необхідний мінімум депутатських місць. Чисельність фракції визначає кількість її представників у комітетах.

Голова Бундестагу за традицією обирається з лав найчисельнішої фракції. Він веде пленарні засідання і стежить за дотриманням парламентського регламенту.

Важливе місце у виборчій системі ФРН відведене так званій п'ятивідсотковій обмовці, згідно з якою представництво в Бундестазі, ландтагах й інших виборних органах отримують тільки ті партії, які набрали на виборах не менше 5% голосів виборців.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла