Якщо стрілки зупиняться – країну чекає нещастя. Празькі куранти

 

Одним з найзагадковіших місць в Празі  є Астрономічний годинник . Празькі куранти чехи називають Pražský orloj — Празький орлой і ще Старомістський орлой, оскільки годинник знаходиться на Старомістській площі на будівлі ратуші. Відповідно, орлой — незвичайний годинниковий механізм з додатковими програмами.

Ходить легенда про те, що астроном університету Карлова магістр Гануш, доробивши Астрономічний Годинник, був згодом засліплений муніципальною радою з тим, щоб він більше ніколи і ніде не зміг створити схожий шедевр. В помсту астроном покінчив життя самогубством, кинувшись у механізм годинника, зупинивши його майже на сторіччя.


 На думку деяких дослідників, астрономічний годинник ділиться на чотири уявних поверхи. Стародавні алхіміки і астрологи вважали, що Всесвіт складається з чотирьох елементів: землі, води, повітря і вогню. Ці елементи представлені в астрономічному годиннику. Земля – вхідні двері для годинникаря, вода – календар, повітря – астролябія, і вогонь –  апостоли і півень.


Зовнішній циферблат годинника показує старобогемський час, коли новий день починався із заходом сонця. В цьому годиннику використовуються італійські назви годин, котрі позначені золотими готичними цифрами на зовнішньому кільці – 24 годинним циферблатом. Цей час показує золота рука.




Другий циферблат з римськими цифрами вказує Центрально-Європейський або Старий німецький Час. Цей час цілком зрозумілий для нас. Його також показує золота рука. Арабські цифри на цьому ж диску вказують Вавилонський або Арабський Час, котрий був розрахований тільки від сходу до заходу сонця.


Третій циферблат на годиннику – зодіакальне кільце, на якому зображені шлях Сонця і Місяця по небу. Насправді, це і є головний циферблат годинника, котрий призначався для демонстрації руху небесних тіл, а години були додані просто для розваги, оскільки в XV столітті потреби в точному часі практично не було, а визначати церковні свята потреба була велика.

Коли годинник відбиває годину (з 9.00 до 23.00), починає рухатися процесія з дванадцяти апостолів та інших фігур. Апостоли, яких впізнають за їхніми атрибутами, з'являються у віконцях годинника.

Крім фігурок апостолів на годиннику розміщені ще кілька символічних фігур. Нагорі знаходиться півень, котрий є символом життя. Нижче від півня міститься кам’яний янгол. Зліва від циферблатів знаходяться фігурки марнославної людини, котра милується собою в дзеркалі та є символом людської суєти і фігурка скнара, котрий символізує пороки і жадібність. Праворуч від циферблатів – фігурка скелету, котрий обертає пісочний годинник, є символом виміру життя та неминучості долі і фігурка турка, котрий символізує зіпсовану екстравагантність. Ще нижче, з боків календарного диску, знаходяться фігурки (зліва на право) Філософа, Архангела Михаїла, Астронома та Хронікера.

Це третій за віком астрономічний годинник в світі і найстаріший в світі годинник, який продовжує працювати! Можна сказати, що це одне з чудес світу.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Віденська кава Юрія Кульчицького

Грайте в онлайн-гру “Хайп проти Правди” та отримайте шанс відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі

План Джорджа Маршалла